zomer

Heilig Hart Kerk

TORENKLOK BINNENKORT WEER VERLICHT

hhkerk1Zoals bekend doet de verlichting van de wijzerplaten van de toren van de voormalige Heilig Hartkerk het al geruime tijd niet meer. Maar binnen afzienbare tijd zal de toren weer baden in het (led)licht. De oorzaak van het probleem is kortsluiting door inwerking van regenwater. Remedie is het dichtkitten van de plekken waar het water kan binnendringen. Volgens een zegsman van installateur Vellema kan dat kitten echter niet als het buiten te koud is.

Nu het er naar uitziet, dat de temperatuur eindelijk normale waarden gaat bereiken, kan de kitklus dus binnenkort worden geklaard.

TOREN HH KERK NOG EVEN IN HET DONKER

Dinsdagmorgen 8 januari is de toren van de voormalige HH Kerk beklommen om te kijken waarom klok en uurwerk en de verlichting ervan het al een tijdje niet meer deden. Het bleek de medewerker van Fa. Vellema al snel, dat een schakelaar in de elektrische verdeelkast (zeg maar stoppenkast) de stroomtoevoer had onderbroken.

Een opgeroepen monteur van het installatiebedrijf Dekker en Struik, die toevallig in de buurt was,  concludeerde, dat kortsluiting of iets dergelijks in een van de vier spots hiervan de oorzaak moest zijn, mogelijk ten gevolge van vocht. Hij heeft  de verlichting van de toren dan ook afgekoppeld van de stroom, zodat de klok en het uurwerk om 10 uur weer in bedrijf konden.

Totdat de storing is verholpen zal de toren zal nog even in het donker gehuld moeten blijven.

Rein Rosing

Klokkenklank in het Noorderplantsoen

Onder deze titel hield prof. Sible de Blaauw afgelopen woensdagavond 28 maart een lezing t.g.v. de feestelijke heringebruikname van de torenklok in de voormalige Heilig Hart Kerk aan de Moesstraat. De Blaauw, hoogleraar Vroegchristelijke kunst en architectuur aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, behandelde op beeldende wijze de (bouw)geschiedenis van de kerk en zijn klok(ken). Daarnaast ging hij in op het gebruik van luidklokken in de stad Groningen.

Lees meer...

IT GIET OAN!

Zei Hille Vellema op een mooie avond eind oktober tegen zijn vrouw. “Het heeft even geduurd, maar eind goed, al goed!”. Hille is directeur van Vellema Torenuurwerken B.V. in Hallum. Aan dit gespecialiseerde bedrijf is de opdracht gegund tot herstel en renovatie van het uurwerk en de klok in de toren van de voormalige Heilig Hart Kerk in de Moesstraat. Gestart in december moet de klus begin volgend jaar geklaard kunnen zijn.

Dat is het directe resultaat van het in de laatste buurtkrant aangekondigde overleg van begin september tussen eigenaar Lefier, de gemeente Groningen en de buurtvereniging. Die ziet hiermee een oude wens uit 2008 eindelijk in vervulling gaan. Toen vond het jubileumfeest i.v.m. het 25-jarig bestaan plaats. Herstel van de klok was een van de actiepunten. Twee buurtbewoners, waaronder kartrekker Henk Welp, zijn sindsdien bezig gebleven Lefier te porren voor uitvoering van het plan. Dat leverde jarenlang echter slechts teleurstellingen op, waardoor wel eens de gedachte ontstond het bijltje er maar bij neer te gooien.

Lees meer...

Super-cheque voor herstel klokkentoren Moesstraat!

Donderdagmiddag 23 september a.s. om 16.00 uur zal bedrijfsleider Jos van der Horst in de Super de Boer aan de Kerklaan met enig ceremonieel een cheque van €2.920,- overhandigen aan de penningmeester van de Buurtvereniging Noorderplantsoen.

Lees meer...

Kunt u mij vertellen hoe laat het is mijnheer ?

In de Buurtkrant Noorderplantsoen staan twee artikelen over de Heilig Hart Kerk in de Moesstraat. Het ene behandelt de historie van deze in 1994 op de toren na gesloopte kerk. Het andere artikel gaat in op het streven van de buurtvereniging om het uurwerk en de klok in de toren weer aan de praat te krijgen.

Beelden van de kerk en de laatste dienst én het gebeier van de klok zijn te zien en horen op een DVD, die voor € 12,50 te koop is (bel Henk Welp, tel. 3061518 of Rein Rosing, tel. 3144151).

Hier een impressie van de DVD (u kunt klikken op de filmfragmenten).

Rocks-mijlpaal bereikt !

Op 22 mei 2009 was het zover: in de gezamenlijke actie van Buurtvereniging Noorderplantsoen en Super de Boer - Kerklaan werd de horde van 2.000,- euro aan Rocks’ genomen. De immer vriendelijke en goedlachse Veronique wijzigde op het scorebord in de winkel het getal 1.990,- in genoemd rond bedrag. Zoals bekend is de buurtvereniging van plan om de opbrengst van deze actie te gebruiken voor het opknappen van het uurwerk in de toren van de voormalige Heilig Hart Kerk in de Moesstraat.

2000

Het is vast niet overdreven te stellen, dat Veronique met een paar van haar collega’s een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het bereiken van deze mijlpaal. Zij vraagt immers zonder mankeren aan elke klant, die niet zelf over een Rocks’-kaart beschikt, of hij of zij voor de buurtvereniging wil sparen. En je moet wel een echte chagrijn zijn om een zo ontwapenend gestelde vraag met nee te beantwoorden. En dat gebeurt dan ook nooit, zo is gebleken.

En nu op naar de € 3.000,-!

Rock mee voor B.N.P. !

Zoals bekend vond in juni 2008 een groot jubileumfeest plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Buurtvereniging NoorderPlantsoen. De buurtvereniging kon de kosten ervan voor een belangrijk deel zelf betalen. Om organisatorisch (nog) meer mogelijk te maken werd besloten tot samenwerking met de Super de Boer aan de Kerklaan in de vorm van een Rocks-actie. Maar dankzij een aanzienlijke bijdrage van de gemeente en dankzij meevallers, zoals sponsoring van het openluchtontbijt door dezelfde Super de Boer, was een beroep op de gespaarde Rocks niet nodig.

Eén van de actiepunten voor het buurtfeest was het weer op gang brengen van het uurwerk in de toren van de voormalige Heilig Hart Kerk aan de Moesstraat. Vanwege veel hogere herstelkosten dan begroot is het toen niet gelukt dit plan gerealiseerd te krijgen. Het bestuur wil de gespaarde Rocks nu graag gebruiken voor de gewenste renovatie van de klok. Voor de bekostiging zal overigens ook uit andere financiële vaatjes getapt moeten worden.

Boodschappen doen bij Super de Boer levert gratis spaarpunten (“Rocks”) op, die bij het afrekenen elektronisch op een spaarkaart worden geboekt. Deze punten kan men later omzetten in zgn. Rocks-vijfjes en daarmee aankopen doen bij Blokker, Intersport en enkele andere zaken. De samenwerking met Super de Boer Kerklaan houdt in, dat de klanten hun spaarpunten ten goede kunnen laten komen aan het plan tot herstel van het uurwerk. Klanten, die zelf al een Rocks-kaart hebben, kunnen bij de kassa aangeven, dat ze de punten daarvoor afstaan. Niet-spaarders kunnen dit ook laten weten.

In de winkel wordt op een scorebord het aantal gespaarde Rocks bijgehouden. Inmiddels (begin maart 2009) komt de EUR 2.000,- aan Rocks-vijfjes in zicht! De gespaarde Rocks kunnen voor de helft in contanten worden omgezet. Dat levert de buurtvereniging dus binnenkort 1.000,- op!
Hoe meer Rocks er gespaard worden, hoe groter de kans, dat de klok weer gaat doen waar hij voor bedoeld is: laten zien én horen hoe laat het is. Het bestuur van de buurtvereniging hoopt op een doorgaand en -slaand succes!

Suggesties, die bijdragen aan het slagen van de actie, zijn van harte welkom op onderstaande adressen.

Namens Buurtvereniging Noorderplantsoen:
Henk Welp (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Rein Rosing (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW