zomer

Natuur & Milieu

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 12 door Janny Giezen

Een maand geleden zag ik het Nijlgansmannetje al alleen. Dit betekent dat het vrouwtje aan het broeden is. Vaak in een hol van een boom. Het mannetje blijft in de buurt. Woensdag zag ik iets kleins bewegen bij het mannetje. Het bleken 2 kuikens te zijn. Plotseling kwam het vrouwtje aanvliegen uit het hol om te beschermen. Ik kwam te dicht bij. Mijn idee was dat er nog meer kuikens op het nest zaten. Vol verwachting ging ik de volgende dag kijken........  Beide kuikens waren er niet meer.
week 13 21 JG 01week 13 21 JG 02

Je ziet nu veel paartjes samen bezig voedsel te zoeken en een nest maken. Paartje Spreeuwen, Turkse Tortel en Kauwtjes. De Kauwtjes betrekken weer de grote nestkast bij de Hoge Berg. Deze nestkast was ooit bedoelt voor de Bosuil. Vorige jaren heb ik hier ook al Kauwtjes in zien gaan.
week 13 21 JG 03week 13 21 JG 04

De meesten hebben waarschijnlijk gevolgd dat de karakteristieke Kastanje op de kruising vlakbij Lambik is weggehaald. Heel jammer, maar een Kastanje met bloedingsziekte verzwakt en is daardoor erg onveilig. Het was bijzonder om te zien hoe efficiënt er gewerkt werd. Ik vond het leuk om een zwevend boomtak vast te leggen.
week 13 21 JG 05

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 10 door Janny Giezen

week 10 21 JG 01Plotseling zang ik de Zanglijster mooi in beeld. Hij hoort bij de Lijsterachtigen net als de Merel, Koperwiek en de Kramsvogel

 

 

 

 

Wat een kleurenpracht begint het al weer te worden. De eerste Stinsenplanten zijn weer te zien. Het begint altijd met de Winterakonietjes en de Sneeuwklokjes. Dan volgen de krokussen in verschillende kleuren. De Oosterse Anemoon. Lijkt erg op de Blauwe Anemoom, maar is ruw onder de bladeren. De Holwortel in roze en wit en een eerste Narcis.

week 10 21 JG 02week 10 21 JG 03
Ik heb ter nagedachtenis nog even 2 collages gemaakt van 2 Kastanjes. Ze worden binnenkort weggehaald, want ze hebben de Kastanjebloedingsziekte.Het is dan te onveilig om ze te laten staan. Ze zijn zo verzwakt van binnen, dat de takken vanuit het niets kunnen afbreken. 

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 9 door Janny Giezen

Soms zie je een Koperwiek. Het is een Lijsterachtige. Eerst dacht ik dat het een Zanglijster was, maar toen zag ik de typerende oranje kleur en de streep boven de ogen.
Ze vertoeven hier alleen in de winter en trekken weer naar het noorden voor het broeden.

week 9 21 JG 01week 9 21 JG 02

Weer een Stinsenplanten in bloei nl. de Holwortel. Ze zijn er in rose en wit. Nog even en dan is de Hoge Berg weer helemaal gekleurd. wat een feest.
Sinds lange tijd weer een ontmoeting met een Winterkoning. Goudhaantje is kleiner, maar dan volgt deze. Bekend ook om hun parmantige staart.

week 9 21 JG 03week 9 21 JG 04

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 8 door Janny Giezen

De Stinsenplanten geven weer kleur aan het Plantsoen. Het woord Stins komt uit het Fries en betekent stenen huis. In Friesland spreek je vaak over Stinsenplanten en bij ons over Borgen. Deze Stinsenplanten werden vroeger van ver meegenomen naar hier, dat was een teken van deftigheid. De Sneeuwklokjes en Winterakonietjes waren al vroeger te zien, maar nu stralen ook de Krokussen in geel, paars en wit. Als je het plekje weet, kun je ook al de Blauwe Anemoon of de Oosterse Anemoon vinden.
week 8 21 JG 03week 8 21 JG 04

Zo leuk om te zien dat de Kokmeeuwen  tegen broedtijd weer een zwart kopje krijgen. De ene is vroeger dan de ander. En wat zie ik daar? De eerste Schildpad weer.

week 8 21 JG 02week 8 21 JG 01

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 7 door Janny Giezen

Van winterfestijn tot het eerste lentegroen. Wat een groot verschil.
Het ijs vormt nog mooie patronen. Wat dat betreft kom je in de natuur de mooiste structuren tegen. Ik noem het wel organische kunst. 
De eend die door de Ganzen is opgevoed, zwemt nu rond met een woerd. Je kunt haar herkennen aan de ring om haar poot. Ze was aan het grondelen met haar kont omhoog en toen kon je de ring zien. Zou hier iets moois uit voortkomen???

week 7 21 JG 01

week 7 21 JG 02

De Kauwtjes zijn druk met het voedsel zoeken. Een Nijlganspaar op de Paviljoenvijver. In de Grachtvijver staat al een mannetje alleen. Dit betekent dat het vrouwtje op hun nest zit. Over een maand kunnen we dan de eerste kuikens zien.

week 7 21 JG 03week 7 21 JG 04

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 6 door Janny Giezen

We gingen onze cappuccino opdrinken op het bankje bij de Paviljoenvijver, toen ik een klein vogeltje tussen de Taxusstruiken zag. Ik dacht aan het Roodborstje, die we daar al eerder hadden gezien. Tot mijn verrassing was het een Goudhaantje en ik had de tijd om hem te fotograferen. Ze zijn echter constant in beweging. Deze Taxus had al allemaal zaad onder de takken.

week 5 21 JG 01week 5 21 JG 02

 

Op het moment zie je groepjes mezen en vinken rondvliegen en scharrelen tussen de bladeren. Dit is een mannetje Koolmees. 
Wat een spanning en sensatie er komt sneeuw. Er vroeg uit, want wat is er leuker dan de eerste voetstappen in de sneeuw. Ik keek 7 uur naar buiten en er was helemaal niets. Weer lekker slapen. 9 uur is het inderdaad wit met veel wind en stuifsneeuw. In de kleren en naar buiten. Wat grappig is, is dat de vijvers niet meer bevroren zijn en de watervogels hebben daardoor weer ruimte. Sneeuwpret is nog zeer beperkt, Laat staan dat er al sneeuwpoppen gemaakt kunnen worden. Maar het is in ieder geval heerlijk verfrissend.
week 5 21 JG 03week 5 21 JG 04

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 4 door Janny Giezen

Deze Kleine Mantelmeeuw zit op de Blauwe Fontein. Het grappige is dat er metalen stekels op zijn geplaatst, maar daar heeft de meeuw geen probleem mee. Zo mooi dat er al ijspegels te zien zijn. De vijvers hebben dan ook een laagje ijs.
week 4 21 JG 01week 4 21 JG 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regelmatig zie ik weer de Papegaai en de Parkiet. De Papegaai vertoeft al meer dan 20 jaar in het Plantsoen en de Parkiet is hem gezelschap gaan houden. Je ziet ze dan meestal met zijn tweetjes. Deze Kleine Mantelmeeuw is van vorig jaar. Ze krijgen pas na een paar jaar het volwassenheid.

week 4 21 JG 03week 4 21 JG 04

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 3 door Janny Giezen

Het is altijd weer een prachtig gezicht als de Aalscholvers in de bomen zitten bij de Speelvijver. Soms tel ik er wel 15. Je kunt ze ook regelmatig zien vissen. Het is altijd afwachten waar ze weer boven komen. Deze keer zwom de Aalscholver in de weerspiegeling van de Wilg, die nu mooie gelige takken hebben. Schijnt de zo’n erop, dan is het helemaal prachtig.
week 4 21 JG 01 week 3 21 JG 02
In een spleet van een boom zag ik een slakkenhuis. Een vogel kan dan mooi in het huis pikken, omdat de slak klem zit in de spleet van de boom. Ik legde een tak van het pad af en toen zag ik hele kleine paddenstoeltjes, Waaiertjes.
Je loop er anders zo aan voorbij.
week 3 21 JG 03 week 3 21 JG 04

De weekjournaals van Janny Giezen kun je vinden onder 'Natuur en Milieu' onder de kop 'Plantsoen' : https://noorderplantsoen.nl/plantsoen/natuur-a-milieu

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 2 door Janny Giezen

Een Huismus. Deze zag ik aan de rand bij de Oranjesingel. In het Plantsoen zie ik geen Huismussen. Je ziet ze bij huizen en voldoende struikgewas. Kauwtjes zijn de Bosuilnestkas aan het verkennen. Ik heb hun dat in andere jaren ook al zien doen.

week 2 21 JG 01

week 2 21 JG 02

Iedereen verheugde zich zondag over de sneeuw, die ging komen. Deze kwam in de avond, want het was in het westen begonnen. Hoeveel is er dan nog over voor ons? We hebben er echter wel een tijdelijke bewoner bijgekregen sinds zaterdagavond. Zo leuk Winterakoniet en Sneeuwklokjes in de sneeuw. Als het straks weer hogere temperaturen worden, zul je er meer gaan zien.
week 2 21 JG 04 week 2 21 JG 03

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 1 door Janny Giezen

Al weer een nieuw jaar. De vijver is zondag 10 januari een beetje bevroren. Zo mooi als de Kokmeeuwen op het dunne ijs staan.
De bladeren zijn berijpt. Dan zie je altijd zo duidelijk de nerven.
week 1 21 JG 01 week 1 21 JG 04

Toch kondig zich ook het voorjaar zich al weer aan. De Hazelaarkatjes en Sneeuwklokjes. De Koperwiek en de Zanglijster kwam ik ook tegen. Ze zijn beide van de familie: de Lijsterachtigen. De Koperwiek vertoeft hier alleen in de winter. In de zomer vertoeft hij in het noorden.
week 1 21 JG 03 week 1 21 JG 02

Subcategorieën

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW