zomer

Plantsoennieuws

Vergulde tuinschep geveltuinentelling foto

 

Dit jaar kan je weer meedoen aan de competitie ‘De Vergulde Tuinschep’. Een paar jaar geleden organiseerden we die ook al eens in onze buurt. Een jury van bewoners - met groene vingers & met plezier in tuinieren - wandelt eind mei door de buurt om de geveltuinen te beoordelen en de allermooiste te kiezen. Nu gaat het behalve mooi vooral ook om de natuurvriendelijkste geveltuin: een voedselbron en schuilplaats voor insecten en vogels.

Onze buurt telt onderhand al veel bewoners die zo’n minituintje voor hun huis zijn begonnen. Paar tegels eruit, aarde en planten erin, af en toe bewateren en… klaar is je  voortuin! Zoals al vaker in de buurtkrant geschreven, helpt de gemeente je graag met de aanleg van een geveltuin. Ze halen een paar tegels uit de stoep en leggen er een strak randje omheen. Zelf hoef je dan alleen nog maar voor de  (in)vulling te zorgen. That’s all! Wil je ook dat de gemeente de basis legt voor een geveltuin: stuur dan een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan proberen we dat te regelen. Je kan het natuurlijk ook zelf regelen.

Een buurt met veel bomen, struiken, plantenbakken, bloeiende boomspiegels en geveltuinen is heel erg fijn om in te wonen. Waar de stadsnatuur - vogels en insecten als bijen en vlinders - zich ook prettig voelt. Om jullie aan te moedigen om(aanstaande) tuintjes juist met planten die vriendelijk voor deze beestjes in te richten, dient deze competitie. Bijna alle bloeiende planten trekken insecten, maar de ene wel veel meer dan de andere. Welke planten het meest geschikt zijn, vind je vrij makkelijk via internet. De Milieufederatie Groningen stelde bijvoorbeeld een bij-vriendelijke plantenkalender samen. Je vindt ‘m op http://nmfgroningen.nl/friksbeheer/wp-content/uploads/2013/11/Bijvriendelijke-Plantenkalender.pdf. Op www.avvn.nl lees je ook meer over insectvriendelijke planten en natuurlijk tuinieren.

Doe je mee?

Alles wat je hoeft te doen is een foto van je geveltuin maken en deze voor 25 mei o.v.v. je naam en adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen. Alle foto’s worden geplaatst op www.noorderplantsoen.nl op de pagina ‘De Vergulde Tuinschep’. Je kan natuurlijk ook foto’s van favoriete geveltuinen van anderen buurtbewoners insturen. Ook wanneer je de eigenaar niet kent. Vermeld in ieder geval altijd het adres. 

De buurtbewoner en eigenaar van de natuurvriendelijkste en mooiste geveltuin ontvangt De Vergulde Tuinschep.  Wie dat is en hoe die tuin eruit ziet lees je op www.noorderplantsoen.nl. En een interview met de winnaar in het zomernummer van de buurtkrant.

HELP MEE GEVELTUINEN TELLEN!

Wie helpt mee en telt de geveltuinen in zijn/haar straat? Ik vermoed namelijk dat de Noorderplantsoenbuurt de meeste minituintjes tegen de gevels van de hele stad telt. Het gaat dus niet om voortuinen (= eigen grond). Om het te bewijzen heb ik natuurlijk ‘harde feiten’ nodig. Aantallen dus. En daarmee ga ik naar de media. Met de telling van deze kleine streepjes groen hoop ik andere buurtgenoten en buurten te prikkelen om ook meer planten in de straten te poten. Gewoon, omdat het de buurt nóg mooier maakt en beter is voor de natuur in de stad. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen in een groene omgeving zich gelukkiger voelen: Groningen, groenste & gelukkigste stad…

Geveltuinen?

Als je gaat tellen is het handig om te weten wat een geveltuin is. Het is de onbetegelde ruimte tegen de gevel van een woning of bedrijf. Anders dan een voortuin, reiken ze niet verder dan zo’n anderhalve stoeptegel diep. Soms aangelegd door de bewoners zelf,  vaker door de gemeente op verzoek van de bewoners. Het witte zand is vervangen door tuinaarde met daarin planten. De breedte van het tuintje doet er niet toe. Gevel-klim-planten als blauwe regen of klimrozen tellen ook mee. Tel je mee? Stuur dan de naam van de straat (of straten) waar je geveltuinen hebt geteld naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Op www.noorderplantsoen.nl houd ik de gegevens bij, zodat je ziet of er al is geteld in jouw straat.

Carla Veldhuis

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW