zomer

Plantsoennieuws

De leden van het Stadspanel zijn zeer positief over het Noorderplantsoen. Ze geven het plantsoen gemiddeld een 7,9. De meeste respondenten geven een acht. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Groningse gemeenteraad. Meer dan 3700 Stadjers van het Stadspanel hebben aan deze online enquête, uitgevoerd door het gemeentelijke onderzoeksbureau Onderzoek en Statistiek Groningen.

Stadjers waarderen het groen, de natuur en het onderhoud in het plantsoen. Een rustpunt midden in de drukte van de stad om te ontspannen en mensen te ontmoeten. Respondenten zijn goed te spreken over de sfeer, de horeca en over Noorderzon en andere festivals in het park. Veel Stadjers komen regelmatig in het Noorderplantsoen, een kwart komt er minstens elke week. De meeste komen er op doorreis en voor festivals en evenementen. Recreatie wordt het vaakst als belangrijkste functie van het park genoemd. Een prima plek om te wandelen, fietsen en hardlopen en voor kinderen om te spelen. Veel respondenten zijn blij dat er geen auto’s mogen rijden.

Bikini


De overgrote meerderheid ervaart bijna nooit overlast in het Noorderplantsoen. Veertien procent zegt soms wel overlast te ervaren, vier procent regelmatig tot vaak. Dan gaat het vooral over rommel en geluidsoverlast. Mensen die aan het plantsoen wonen, noemen ook rookoverlast van barbecues en vuurkorven. Veel respondenten vinden de drukte vervelend, en dan vooral als het mooi weer is. “Tegenwoordig op warme dagen lijkt het net het Scheveningse strand, beetje te veel jongeren in bikini en BBQ’s”, aldus een reactie. Anderen hebben daar weer geen moeite mee. “Met mooi weer lijkt het plantsoen wel eens een feesttuin voor mensen zonder tuin. Dat is mooi”, reageerde een andere deelnemer aan de enquête.

Barbecues
Meer dan tachtig procent van de Stadjers die aan het onderzoek meededen, voelt zich nooit of bijna nooit onveilig. Eén op de vijf voelt zich soms wel onveilig, vooral ’s avonds en ‘s nachts. Veel mensen vinden de kruispunten waar auto’s langskomen onoverzichtelijk en gevaarlijk en zien dat graag anders. De gemeenteraad heeft de deelnemers aan de enquête ook gevraagd naar wensen en ideeën voor het Noorderplantsoen. Vaak genoemd: meer en grotere afvalbakken tegen de overlast van rommel. Veel opmerkingen gaan over barbecues. Een aantal respondenten wil een verbod. Anderen pleiten juist voor meer barbecuestenen of zelfs voor het plaatsen van barbecues voor algemeen gebruik.

Wildplassen
Vaak genoemd door de respondenten: meer openbare toiletten om het wildplassen tegen te gaan. Meerdere mensen willen verbetering van het toezicht in het Noorderplantsoen; de politie en de ambtenaren van Stadstoezicht meer zichtbaar. Vooral meer toezicht op het los laten lopen van honden waar dat niet mag en op het opruimen van afval en hondenpoep wordt genoemd. Andere ideeën zijn: meer horeca, bankjes en speeltoestellen in de speeltuin, een kiosk, en fitnessapparatuur.

Debat
De uitkomsten van de Noorderplantsoen-enquête zijn zaterdag 29 augustus gepresenteerd tijdens een debat op Noorderzon onder leiding van burgemeester Peter den Oudsten. Daar konden Stadjers met elkaar in debat over de onderzoeksresultaten. De opbrengst van het debat komt op de politieke agenda van de gemeenteraad. “We willen weten wat er leeft”, aldus de raadsleden Benni Leemhuis (GroenLinks), Carlo Schimmel (D66) en Amrut Sijbolts (Stadspartij), de drie initiatiefnemers van de Noorderplantsoen-enquête en het debat. “Daarmee gaan we als gemeenteraad aan de slag.”    

Rapport ‘Doe mij maar het gras. Het stadspanel over het Noorderplantsoen >>

Uit: Stadsnieuws d.d. 3-9-2015

Ook meedoen?

Iedere inwoner van de gemeente Groningen kan meedoen met het Stadspanel. Momenteel telt het panel zo’n 9.000 leden. Als lid krijgt u een aantal keer per jaar een korte enquête over een actueel onderwerp in de stad. De uitkomsten geven informatie voor beleidsmakers over wat er leeft in de stad. Wilt u ook meedoen? Meld u zich dan hier aan: www.stadjersonline.nl Als lid van het Stadspanel krijgt u een uitnodiging per mail. U kunt bij iedere enquête besluiten of u er aan mee wilt doen of niet. Ook kunt u zich op ieder moment afmelden.

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt