zomer

Plantsoennieuws

zieke iep NP sept 2020Nabij het basketbalveldje zal een zieke iep gekapt worden. Dat gebeurt om het besmettingsgevaar voor alle overige iepen zoveel mogelijk te beperken. De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door heel kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, wordt verspreid. Deze kevertjes komen af op de geurstoffen die niet helemaal gezonde iepen verspreiden om onder de bast van de stam en dikke takken hun eitjes af te zetten. Met het afzetten van de eitjes wordt ook de schimmel onder de bast in de boom verspreid. In een lange warme zomer kunnen wel drie generaties kevers uitkomen en is de kans op aantastingen erg groot.

Hoe verspreidt de iepziekte zich?
Als de iep vatbaar is dan verspreidt de schimmel zich razendsnel door de boom, waarna de boom afsterft en nog aantrekkelijker wordt voor iepenspintkevers om hun eitjes in af te zetten. Wanneer de eitjes uitkomen vliegen de kevers uit en nemen de schimmel mee naar gezonde iepen. De iepziekte kan ook ondergronds door contact tussen de wortelstelsels van rijen of bosjes iepen worden verspreid. Op deze wijze zijn hele lanen met iepen uit ons landschap verdwenen.

Actie gemeente
Zodra de gemeente in het gemeentelijk bomenbestand een iep ziet met takken waar de bladeren aan de twijg gaan hangen en bruin worden, dan slaat ze alarm. Bij het doorzetten van het ziektebeeld wordt de iep zo snel mogelijk laag bij de grond gerooid. 

Bron: Stadsbeheer Groningen

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW