zomer

Plantsoennieuws

Het paviljoen in het Noorderplantsoen krijgt zijn originele kleuren terug. Kleurendetective Gepkienes Brouwer doet onderzoek naar het pand uit 1930.

melk

Rood komt hij tegen, geel ook, evenals roodbruin en zwartbruin. Restaurator Gepkienes Brouwer (54) denkt dat het paviljoen in het Noorderplantsoen – beter bekend als restaurant Zondag – er heel anders uitzag toen het in 1930 gebouwd werd naar een ontwerp van architect Siebe Jan Bouma. ,,Het is zonder meer een opzienbarend pand, nu nog, maar met die veelheid aan kleuren moet het een opmerkelijk geheel zijn geweest’’, zegt hij.

In november kreeg hij de vraag van bureau De Deur In Huis en de gemeente Groningen of hij een kleurhistorisch onderzoek naar het paviljoen wilde doen. Aan de achterkant van het pand komt een nieuwe schutting die bij het rijksmonument moet passen. Bovendien is het de bedoeling om het monument z’n originele kleuren terug te geven. Na de Tweede Wereldoorlog werd het restaurant overwegend wit van kleur en dat is het nog steeds. Brouwer dook in de archieven, vond oude foto’s van het paviljoen, zocht oude kunstwerken waarop het staat afgebeeld en legde contact met de nabestaanden van Siebe Jan Bouma. Ook dook hij in de verflagen van het pand.

Op zijn zoektocht komt hij van alles tegen, maar hij mist tekeningen, aquarellen, schilderijen en foto’s van het pand uit de periode 1930 tot 1945. Die zouden hem – in kleur of in zwart-wit – meer kunnen vertellen over de oorspronkelijke kleuren. ,,Ik denk dat het gebouw kleurrijk was, zoals we van de Amsterdamse School gewend zijn. Als het z’n originele kleur terugkrijgt, wordt het sprekender en inspirerend.’’ Paviljoen d’Oranjeboom werd in 1930 gebouwd in opdracht van de gelijknamige bierbrouwerij. Daarvoor stond melkkiosk Vredewold op die plek. In 1954 veranderde het in restaurant Rotonde. Achtereenvolgens heette het daarna rotisserie La Bâfre, opnieuw Rotonde, De Twee Gebroeders, Pizzeria Montalbano, Jantje zag eens pruimen hangen, Flinders en intussen al bijna vijf jaar Zondag.

Gepkienes Brouwer is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op 06-40108131.

Uit: DvhN d.d. 24-1-2020. Tekst: Marijke Brouwer

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW