zomer

Opinie

De organisatie van Noorderzon is blij dat het festival niet aan banden wordt gelegd en mag doorgaan. Het is geen meerdaags festival met overnachting. Vandaar. Dus gaat Noorderzon door, maar in een beperktere omvang dan voorgaande versies.

 Toch is het erg jammer dat de gemeente en de organisatie Noorderzon niet de unieke kans aangrijpen om het Noorderplantsoen te vrijwaren van dit evenement dat al vele jaren een desastreuze invloed heeft op dit kwetsbare plantsoen. Het argument dat het nu kleiner is en minder invloed heeft, gaat weliswaar zeker op, maar is maar gedeeltelijk waar. De concentratie vindt nu op twee plekken plaats, waarbij het noordelijk deel van het festival geconcentreerd wordt op het uiterst kwetsbare gebied rond de muziekkoepel en het tegenoverliggende kastanjeveld. Een uiterst slechte keuze want de oude bomen, vaak meer dan honderd jaar, zullen hier zonder meer op langere termijn erg van te lijden hebben. 

Het was een unieke kans geweest om het festival te verplaatsen naar de Drafbaan in het Stadspark, een minder kwetsbaar gebied en bovendien biedt het veel meer ruimte. Toegegeven, de locatie is minder sfeervol, maar dat went heel snel. Zeker nu het festival vorig jaar ook al niet is doorgegaan. Het zou een goede keuze zijn geweest om een nieuwe start te maken op een nieuwe plek. Je moet af en toe de durf hebben om een nieuw besluit te nemen ook al is niet iedereen het daarmee eens. Bovendien blijven de bezoekers van het eerste uur steeds vaker weg van het festival, omdat het ten prooi valt aan commercie en eten en drinken. De schaal van het festival is voor het Noorderplantsoen uit zijn voegen gegroeid. 

NP Gras 1 grote speelveld 20190830NP Gras 2 grote speelveld 20190830

P1220206 8

P1250905 8

Kijk vooral nu naar het Noorderplantsoen. Het plantsoen lijkt opgelucht adem te halen. Het grasvlakten, speelweide en hondenveld zien er weer groen uit en zijn weer bedekt met groen gras. Dat is wat je van een plantsoen mag verwachten. Niet dat na 10 dagen festival het maanden duurt voordat het gras zich hersteld heeft. Wat een inspanning en kosten! Natuurlijk dragen de coronamaatregelen van de gemeente om het publiek aan banden te leggen ook een steentje bij, maar wie herinnert zich niet de beelden van eerder jaren. Dorre droge, of modderige vlakten die weken niet te gebruiken waren. Maar ook de niet direct zichtbare gevolgen die zware voertuigen veroorzaken bij de opbouw en afbraak van het festival aan boomwortels. Het zou een opluchting zijn geweest voor iedere boom, struik, vogel, insect, buurtbewoner als men de moed had gehad een andere keuze te maken dan Noorderzon te laten doorgaan. Een gemiste kans. 

 

Tekst: Léon Dirrix / op persoonlijke titel.

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW