zomer

Opinie

Jammer dat Noorderzon doorgaat!

De organisatie van Noorderzon is blij dat het festival niet aan banden wordt gelegd en mag doorgaan. Het is geen meerdaags festival met overnachting. Vandaar. Dus gaat Noorderzon door, maar in een beperktere omvang dan voorgaande versies.

 Toch is het erg jammer dat de gemeente en de organisatie Noorderzon niet de unieke kans aangrijpen om het Noorderplantsoen te vrijwaren van dit evenement dat al vele jaren een desastreuze invloed heeft op dit kwetsbare plantsoen. Het argument dat het nu kleiner is en minder invloed heeft, gaat weliswaar zeker op, maar is maar gedeeltelijk waar. De concentratie vindt nu op twee plekken plaats, waarbij het noordelijk deel van het festival geconcentreerd wordt op het uiterst kwetsbare gebied rond de muziekkoepel en het tegenoverliggende kastanjeveld. Een uiterst slechte keuze want de oude bomen, vaak meer dan honderd jaar, zullen hier zonder meer op langere termijn erg van te lijden hebben. 

Het was een unieke kans geweest om het festival te verplaatsen naar de Drafbaan in het Stadspark, een minder kwetsbaar gebied en bovendien biedt het veel meer ruimte. Toegegeven, de locatie is minder sfeervol, maar dat went heel snel. Zeker nu het festival vorig jaar ook al niet is doorgegaan. Het zou een goede keuze zijn geweest om een nieuwe start te maken op een nieuwe plek. Je moet af en toe de durf hebben om een nieuw besluit te nemen ook al is niet iedereen het daarmee eens. Bovendien blijven de bezoekers van het eerste uur steeds vaker weg van het festival, omdat het ten prooi valt aan commercie en eten en drinken. De schaal van het festival is voor het Noorderplantsoen uit zijn voegen gegroeid. 

NP Gras 1 grote speelveld 20190830NP Gras 2 grote speelveld 20190830

P1220206 8

P1250905 8

Kijk vooral nu naar het Noorderplantsoen. Het plantsoen lijkt opgelucht adem te halen. Het grasvlakten, speelweide en hondenveld zien er weer groen uit en zijn weer bedekt met groen gras. Dat is wat je van een plantsoen mag verwachten. Niet dat na 10 dagen festival het maanden duurt voordat het gras zich hersteld heeft. Wat een inspanning en kosten! Natuurlijk dragen de coronamaatregelen van de gemeente om het publiek aan banden te leggen ook een steentje bij, maar wie herinnert zich niet de beelden van eerder jaren. Dorre droge, of modderige vlakten die weken niet te gebruiken waren. Maar ook de niet direct zichtbare gevolgen die zware voertuigen veroorzaken bij de opbouw en afbraak van het festival aan boomwortels. Het zou een opluchting zijn geweest voor iedere boom, struik, vogel, insect, buurtbewoner als men de moed had gehad een andere keuze te maken dan Noorderzon te laten doorgaan. Een gemiste kans. 

 

Tekst: Léon Dirrix / op persoonlijke titel.

Noorderzon: uit het plantsoen gegroeid?

Ik vond ’m dapper, de ingezonden brief van Michel Oosterveld in het vorige nummer van de buurtkrant. Kort gezegd komt zijn standpunt erop neer dat het theaterfestival Noorderzon prachtige jaren heeft gehad in het Noorderplantsoen, maar nu te groot is geworden voor het park.

Je moet het maar durven opschrijven over zo'n populair festival, in een tijd waarin veel zo niet alles draait om vermaak en de gemeentelijke marketing op volle toeren draait om dit soort ’events’ tot ver buiten de gemeentegrenzen te promoten. Hulde aan deze buurtbewoner! En hij heeft wel een punt. Toch? Het plantsoen is - in het hoogseizoen - ruim een maand niet op normale wijze te gebruiken (wandelen, spelen, hond uitlaten etc.). Na afloop van die maand liggen de gazons er - in het mooiste deel van de nazomer/herfst - bij als onaantrekkelijke moddervelden. Daar komt bij dat het theatrale vertier, waar het allemaal om begonnen was en is, de laatste jaren steeds meer is verplaatst naar locaties buiten het plantsoen, waardoor het park vooral een feestterrein is geworden. Wat wel weer een hoop gezelligheid en reuring voor de buurt oplevert. Maar misschien ook meer overlast.

Wat vinden wij buurtbewoners eigenlijk van deze ontwikkelingen bij Noorderzon? Vinden we er iets van? Of hebben we er niks van te vinden, als buurt? Wat vindt u? Reacties zijn welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Annejet Dijkstra

Noorderzon, alleen maar voordelen?

De Buurtkrant Noorderplantsoen is het tijdschrift waarop ik bijna achter de brievenbus zit te wachten. Heerlijk om met veel plezier te lezen. De laatste keer werd ik er echter een beetje sip van. Waarom is het toch dat de voorstanders van een cultuur of milieu-vereniging altijd zo hard moeten roepen wat de voordelen zijn en hoe fantastisch het is? Ik ben namelijk helemaal niet zo blij met Noorderzon in het Noorderplantsoen. Sterker nog; ik denk dat Noorderzon in het plantsoen een prachtige start heeft gehad en een mooie groei doorleeft heeft vanaf het moment dat het begon met vier zondagen cultuur. Het is inmiddels echter niet meer dat culturele feest. Nu lijkt het vooral een horeca-evenement en is zo groot geworden is dat het niet meer in een beschermd gebied als het Noorderplantsoen thuis hoort.

vies

Lees meer...

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW