lente

Opinie

Noorderzon: uit het plantsoen gegroeid?

Ik vond ’m dapper, de ingezonden brief van Michel Oosterveld in het vorige nummer van de buurtkrant. Kort gezegd komt zijn standpunt erop neer dat het theaterfestival Noorderzon prachtige jaren heeft gehad in het Noorderplantsoen, maar nu te groot is geworden voor het park.

Je moet het maar durven opschrijven over zo'n populair festival, in een tijd waarin veel zo niet alles draait om vermaak en de gemeentelijke marketing op volle toeren draait om dit soort ’events’ tot ver buiten de gemeentegrenzen te promoten. Hulde aan deze buurtbewoner! En hij heeft wel een punt. Toch? Het plantsoen is - in het hoogseizoen - ruim een maand niet op normale wijze te gebruiken (wandelen, spelen, hond uitlaten etc.). Na afloop van die maand liggen de gazons er - in het mooiste deel van de nazomer/herfst - bij als onaantrekkelijke moddervelden. Daar komt bij dat het theatrale vertier, waar het allemaal om begonnen was en is, de laatste jaren steeds meer is verplaatst naar locaties buiten het plantsoen, waardoor het park vooral een feestterrein is geworden. Wat wel weer een hoop gezelligheid en reuring voor de buurt oplevert. Maar misschien ook meer overlast.

Wat vinden wij buurtbewoners eigenlijk van deze ontwikkelingen bij Noorderzon? Vinden we er iets van? Of hebben we er niks van te vinden, als buurt? Wat vindt u? Reacties zijn welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Annejet Dijkstra

Noorderzon, alleen maar voordelen?

De Buurtkrant Noorderplantsoen is het tijdschrift waarop ik bijna achter de brievenbus zit te wachten. Heerlijk om met veel plezier te lezen. De laatste keer werd ik er echter een beetje sip van. Waarom is het toch dat de voorstanders van een cultuur of milieu-vereniging altijd zo hard moeten roepen wat de voordelen zijn en hoe fantastisch het is? Ik ben namelijk helemaal niet zo blij met Noorderzon in het Noorderplantsoen. Sterker nog; ik denk dat Noorderzon in het plantsoen een prachtige start heeft gehad en een mooie groei doorleeft heeft vanaf het moment dat het begon met vier zondagen cultuur. Het is inmiddels echter niet meer dat culturele feest. Nu lijkt het vooral een horeca-evenement en is zo groot geworden is dat het niet meer in een beschermd gebied als het Noorderplantsoen thuis hoort.

vies

Lees meer...

Noorderplantsoenbuurt de lucht in

14 meter tot 17 meter, en hoger. Bouw er maar op los. Haast unaniem stemden hiervoor onze ‘stadsvaderen’ in de gemeenteraad. Ons buurtbewoners resten de schaduw, de blinden muren van deze torens en de gang naar de Raad van State.

ROEZ heeft een bestemmingsplan gemaakt,  terwijl ze de feitelijke maten van de gebouwen in de buurt niet heeft. Zo kun je van schippershuisjes torens maken van 5 tot 7 verdiepingen.

De buurtbewoners hebben tevergeefs aan de ‘stadsvaderen’ proberen uit te leggen het verschil tussen één verdieping en zeven verdiepingen, tussen een schippershuisje en een flat. Zij hoorden alleen het gerinkel van duiten van vastgoedspeculanten.

In de hele stad grijpen speculanten en politici op deze manier in onze levens in. Wat kunnen we doen tegen deze dovemans oren? Ons vastketenen aan de schippershuisjes? Het gemeentehuis bezetten? Bivakkeren op de Grote Markt? In fakkeltocht lopen? Onze stem naar de Waddenzee dragen? Of kunnen wij onze zaken voortaan zelf oplossen? Zelfbestuur!

Gabor Lodi sr.

cartoon bij De lucht in

geplaatst: 12/1/2015

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt