zomer

Groenste Buurt

Op 21 november jl. organiseerde de Groenste Buurt een informatieavond over warmtepompen in de Bres. Van tevoren was er geflyerd en dat leverde een opkomst van zo’n 40 buurtbewoners op. Architect Pieter Brink van SEN (Samen Energie Neutraal) rapporteerde dat uit hun onderzoek, waarbij huizen in typen waren ingedeeld, verrassend genoeg was gebleken, dat bij elk type huis, oud of nieuw, goed of slecht geïsoleerd, het installeren van een warmtepomp het snelst en goedkoopst het gasverbruik omlaag bracht.                                                                                                                           P1040282 600 x 450

 

Stef Folmer ging als tweede spreker meer op de techniek in. Voor onze buurt is een hybride warmtepomp de gunstigste oplossing: een pomp die aangesloten kan worden op een (moderne) CV-ketel, samen met een buitenunit (doet denken aan een airco). Het meeste rendement is haalbaar als je al vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren hebt. In alle gevallen gaat het gasverbruik omlaag en het stroomverbruik omhoog: tot 4 graden buitentemperatuur wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald met elektriciteit. Als het kouder wordt neemt de CV-ketel met gas de verwarming over.

Intussen volgt een groep van vijf mensen een traject met ondersteuning in de aanschaf van een warmtepomp. Twee leden van de coöperatie Groenste Buurt hadden al een warmtepomp en recent zijn er drie bij gekomen: 1 Vaillant en 2 Elga’s.

Wilt u meer weten, eens kijken en luisteren of aan willen haken bij de volgende groep mensen voor het warmtepomp traject, meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op 21 april is er opnieuw een thema-bijeenkomst o.a. over het postcoderoosproject Station Noord. Ook is er een evaluatie over het gebruik van warmtepompen. De datum wordt gepubliceerd op de buurtsite www.noorderplantsoen.nl en via social media, posters en flyers wordt u actief geïnformeerd.

 

Suze van Leeuwen

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt