herfst

Groenste Buurt

Planten zijn net mensen foto 1 600 x 337

Zaterdag 13 met vond in café De Bres een cursus geveltuintje plaats, georganiseerd door onze onvolprezen en enthousiaste Groenste Buurt-vrijwilligsters Carla Veldhuis en Nynke van den Bergh. Rixt Langeveld gaf de cursus en zij begon ermee te vertellen waarom geveltuintjes in de stad zo belangrijk zijn. Behalve dat het oog ook wat wil, is het goed voor het milieu want bloeiende planten trekken vlinders en bijen aan en regenwater verdwijnt in de grond en blijft niet op de tegels liggen.

We kregen uitleg over allerlei planten, waar je op moet letten als je ze koopt, hoe belangrijk de bodem is waarin ze geplaatst worden en over bemesting van de grond en het toevoegen van kalk. Maar.... ze mogen ook weer niet verwend worden. Niet elke plant leent zich voor een geveltuintje. We zagen daar afschrikwekkende voorbeelden van en iemand vertelde beeldend hoe haar kamperfoelie zijn eigen gang ging en moeilijk te beteugelen was. We hoorden ook wat je kan doen als slakken je huis binnenkruipen: plaats een koperen band. En wil je geen katten in je tuin, leg dan hier en daar een knoflookteentje neer.

Planten zijn net mensen foto 2 600 x 399

Kortom: een nuttige cursus en de conclusie kan zijn dat planten net mensen zijn: ze moeten goed verzorgd worden, mogen niet verwend worden, maar gaan wel mooi hun eigen gang. Denkt u nu, ik wil ook wel zo'n geveltuintje: maak dan een afspraak met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hij is werkzaam bij de gemeente Groningen en denkt graag met u mee.

Henny Luis

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt