zomer

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

In de Noorderplantsoenbuurt timmert de Groenste Buurt al een tijdje aan de weg. Die wil, zoals de naam al zegt, de buurt groener maken, o.a. door het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van groene daken. Maar een kleine 15 jaar geleden was een aantal buurtbewoners hier ook al druk mee bezig. Die richtten daarrvoor de stichting BioBuurtkracht op, die o.m. informatie verstrekte over groen- en waterbeheer en het plaatsen van zonnepanelen. Hiervoor waren toentertijd flinke subsidies beschikbaar.

In de laatste jaren van de vorige eeuw verschenen dankzij de stichting ruim 1.200 panelen op daken in de stad Groningen. Dat leverde in 2001 de Toekomstprijs van de provincie Groningen ad 5.000,- gulden (ca. €2.270,-) op. Het gezicht van BioBuurtkracht was Gerard van Dijk, die na een ziekbed in 2005 overleed. Zeker vanaf het moment dat hij ziek werd, leidde de stichting een passief bestaan. Toen de resterende bestuursleden Carla Alma en Roelie Dorenbos lazen over het Groenste Buurt-initiatief, leek hun dit een mooie bestemming voor het banktegoed van BioBuurtkracht.

Op 4 januari tijdens de Nieuwjaarsborrel in café De Bres was het zover: Carla reikte in aanwezigheid van diverse buurtbewoners een levensgrote cheque uit aan Harry van Ommen, voorzitter van de buurtvereniging. Daarmee vond symbolisch de overdracht van niet minder dan €5.725,85 plaats. Het bedrag komt goed van pas bij het streven om de buurt in 2024 energieneutraal te krijgen. Daarvoor zijn al de nodige kosten gemaakt, die door de buurtvereniging zijn voorgeschoten. Maar daar zal het vast niet bij blijven!

 DSCF2872