zomer

Buurtnieuws

Festival van de Geest zal ook dit jaar weer in en rondom de Nieuwe Kerk plaatsvinden in september. Het thema is dit jaar ‘Spelen met (de) Ruimte’. Dit thema is van toepassing op het gebouw, de wijk en de wijdere omgeving van de stad, maar ook op de ruimte die mensen elkaar bieden. Er zullen naast buurtbewoners onder andere architecten, dansers, kunstenaars, zangkoren en fotografen meedoen.                                                            festival

Donderdag 7 september wordt het festival geopend met een lezing van Saskia van Lier over hoe er wordt omgegaan met ruimte in de schilderkunst uit de Middeleeuwen en Renaissance en in de Nieuwe Kerk, die 350 jaar oud is. De avond wordt omlijst door muziek van Prins Claus Conservatorium-studenten.

Vrijdagavond zijn er korte presentaties door verschillende architecten die hun visie neerzetten over spelen met ruimte in de stad en wat dat betekent voor de leefomgeving. Daartussendoor danst de groep “Urban Dance” en speelt op zijn eigen manier met de ruimte in de kerk.

Tijdens de Open Monumentendag is de kerk geopend voor publiek en kan men de toren beklimmen. Buiten op het grasveld is een kunst- en cultuurmarkt. Binnen zijn verschillende muziekoptredens. De zaterdag wordt afgesloten met de buurtmaaltijd. Het hele festival wordt Martinus bier geschonken.

Zondagmiddag organiseert Festival van de Geest een wandeling door de wijk Hortus-Ebbinge. Spelen met Ruimte wordt verbonden met foto’s uit de expositie. Dit loopt over in het korenspektakel in de kerk plus afsluitende borrel.

Festival van de Geest vindt plaats van donderdagavond 7 september tot en met zondagmiddag 10 september 2017 rondom de Nieuwe Kerk in Groningen. Het festival is gratis toegankelijk. Opgeven voor de buurtmaaltijd is noodzakelijk. Voor het eten en de wandeling wordt een kleine vergoeding gevraagd. Onderdeel van Festival van de Geest is een fotowedstrijd met hetzelfde thema (zie onder). Meer informatie op www.nieuwekerk.org of www.hortusebbinge.nl.

Als onderdeel van het Festival van de Geest is er een fotowedstrijd uitgeschreven met hetzelfde thema als het festival: 'Spelen met (de) ruimte'. Het thema kan op verschillende manieren tot de verbeelding spreken en worden ingevuld: spelen met (de) ruimte in stedelijke, (architectonische) zin maar ook spelen met (de) ruimte in je eigen persoonlijke sfeer, genoeg mogelijkheden om hier een creatieve draai aan te geven.

Er zijn twee leeftijdscategorieën, tot en met 15 jaar en vanaf 16 jaar en ouder. De inzendingen kunnen als fotoafdruk op A4 formaat (29,7 x 21 cm) aangeleverd worden of digitaal en per deelnemer mogen maximaal drie inzendingen worden ingestuurd. Uit de inzendingen zal door een jury voor elke categorie een winnaar worden gekozen en de ingezonden foto's zullen tijdens het Festival van de Geest worden geëxposeerd. Van de prijswinnende foto's, en een selectie uit de andere ingezonden foto's, zal een kalender worden gemaakt. Inzenden voor de prijsvraag betekent toestemming voor het gebruik van de ingezonden foto voor de expositie en de kalender. De opbrengst van de verkoop van de kalender zal ten bate komen van noodzakelijke aanpassingen in/aan de Nieuwe Kerk.

Je kunt je tot 21 augustus aanmelden via: www.hortusebbinge.nl/aanmeldformulier. Maar ook per post: Festival van de Geest, Nieuwe Kerkhof 1, 9712 PT Groningen (o.v.v. naam, leeftijd, mailadres en telefoonnummer).

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW