zomer

Buurtnieuws

Misschien heb je de stickers al zien hangen met de tekst : “Verzet tegen de flat!”. Misschien heb je de gesloopte woning aan de Kerklaan 76 al gezien. Maar wat is er nou aan de hand? En kun jij je ook verzetten tegen de daar geplande flat? JA! Schrijf voor 16 februari 2015 een bezwaar naar de gemeente!

 Op 6 januari 2015 heeft de gemeente Groningen een bouwaanvraag goedgekeurd voor 12 huurwooneenheden, in 1 appartementencomplex op Kerklaan 76. Elke studio wordt slechts 25m2 per appartement. Er komt dus op een plek waar voorheen niemand woonde (Kerklaan 76 was een garage), minimaal 12 mensen bij. Deze inwoners zullen waarschijnlijk tijdelijke inwoners zijn, waarbij de sociale binding met de buurt ontbreekt. Gezien de grootte van de appartementen lijkt de doelgroep voor deze huizen enkel studenten. Deze hebben vaak een ander leef-ritme dan de meeste omwonenden in de buurt, en dit kan veel geluidsoverlast veroorzaken. Dit zijn onder meer redenen om bezwaar aan te tekenen bij de gemeente. De vergunning voor 76 is aangevraagd voor een kamerverhuurpand. Het gaat hier echter duidelijk om 12 zelfstandige appartementen, maar als dit wordt gezien als kamerverhuurpand, dan moet dat ook gelden voor Kerklaan nummers 21, 31, 41, 65, etc, en alle andere huizen waar meer dan 4 studenten in wonen. Zo zitten we al boven de 15 % studentengrens. En dat mag dus niet.

Stel echter dat de bouwaanvraag beoordeeld wordt als 12 zelfstandige woningen, dan gelden er andere voorwaarden voor een bouwaanvraag. 1 daarvan is dat zo’n aanvraag aan voorwaarden voor berging en buitenruimte per appartement moet voldoen .Dat is nu niet geregeld. Dit zal dan ook een hoop overlast in de straat gaat opleveren, gezien het feit dat er een bijbehorende bergingsruimte van slechts 5m2 achter Kerklaan 76 gebouwd zal worden. De toekomstige inwoners van de Kerklaan 76 zullen hier ongeveer 100 meter voor om moeten lopen. Plus, in 5m2 passen nooit 12 fietsen. Resultaat: zolang er niet een grotere en beter toegankelijke bergingsruimte voor fietsen komt, zullen er 12 fietsten op straat voor de Kerklaan 76 komen. De stoep is momenteel al slecht toegankelijk voor voetgangers en invaliden vanwege de vele fietsen, dit zal na de bouw van het appartementencomplex ernstig verergeren.

Een ander punt van kritiek is dat de te bouwen woning totaal niet past in het straatbeeld van de Kerklaan. Door de architectonische moderne stijl en het vele gebruik van aluminium, past het in de verste verte niet tussen de klassieke schipperswoningen, authentieke woningen uit 1900 en de rest van de Kerklaan. Ook de Rijskampenstraat, Louise Henriettestraat en de Stadhouderslaan, hebben allemaal direct uitzicht op dit bouwwerk en krijgen hier flinke horizonvervuiling van. Ook zullen de 12 studio’s balkons hebben, die in de tuinen van de bewoners in de Louise Henriettestraat en Stadhouderslaan uit zullen kijken. Dit kan privacy problemen en geluidsoverlast opleveren.

Omdat de aanvraag door de projectontwikkelaar op 3 juli 2014 bij de gemeente ingediend is, mag de vergunning, volgens de gemeente, op het oude bestemmingsplan Noorderplantsoen uit 1997 beoordeeld worden. Dit is voor de omwonenden nadelig, want volgens het op 18 december 2014 aangenomen bestemmingsplan Noorderplantsoenbuurt, wordt een minimale woonoppervlakte van 50m2 per wooneenheid geëist. Volgens het nieuwe bestemmingsplan zou deze woning dus nooit gebouwd mogen worden. En volgens het oude bestemmingsplan komt deze bouw boven de vastgelegde vloerindex van 2,2 uit. (bouwdiepte mag niet meer zijn als 14,6 m). Volgens dus zowel het oude als het nieuwe bestemmingsplan zou deze bouw niet toegestaan mogen worden.

Ook plaatsen wij vraagtekens bij de duurzaamheid van het te bouwen complex. Vooral vanwege het verhoogde risico op aardbevingen in de stad Groningen, is het de vraag of de materiaalkeuze goed genoeg is voor een langdurig, duurzaam pand.

Wat kun je doen om dit bouwwerk proberen tegen te houden? Schrijf een bezwaar naar de gemeente. Dit kan op 3 manieren, maar moet voor 16 februari 2015!

1. Schrijf je eigen bezwaar met toelichting naar Burgemeester en Wethouders van Groningen, postbus 30026, 9700 RM Groningen, betreft het realiseren van 12 wooneenheden aan de Kerklaan 76, aanvraagnummer 20147147.
2. Schrijf Pro Forma een bezwaar naar de gemeente, dit betekent dat je pas later toelichting hoeft te geven waarom je bezwaar hebt, maar wel formeel op tijd bent met je bezwaar. Dit moet naar hetzelfde, bovenstaande adres.
3. Download of onderteken het standaard buurtbezwaarschrift dat binnenkort op de buurtwebsite gepubliceerd zal worden en waar bezorgde buren mee de deuren rond gaan.

Hier officieel_bezwaar.doc vind je het standaardbezwaarschrift. Download en print het uit. Vul aan de boven- en onderkant nog wel even de ontbrekende gegevens in en zet je handtekening. Het bezwaarschrift kan per post opgestuurd worden naar: Burgemeester en Wethouders van Groningen, Postbus 30026, 9700 RM Groningen. Maar je mag het ook bij Kerklaan 91 door de brievenbus gooien. Scheelt verzendkosten. 

Annemarie Blom, Boes Diertens en Karlijn Lowik

 

Interessante en nuttige websites:

https://verzettegendeflat.wordpress.com/juridische-en-bestuurlijke-hulp-bij-een-flat/

https://www.juridischloket.nl/wonen/buren/bezwaar-bouwvergunning-buren/

http://gemeente.groningen.nl/stadsberichten/30.823Overigebekendmakingendigitaal_1412015.pdf

De laatste link is de officiële bekendmaking van de bouwplannen voor Kerklaan 76

Voor tekeningen van de 'flat' klik: Verzet_tegen_de_Flat_76_tekeningen.pdf

 

 

 

 

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt