zomer

Buurtnieuws

Iedereen in Groningen kent het Noorderstation. Officieel gaat dit station door het leven als 'Station Groningen Noord', al heeft geen mens in Groningen het daar over. De door enkele bewoners van de Noorderplantsoenbuurt op touw gezette actie om het dan ook maar officieel tot Noorderstation om te dopen is echter op niets uitgelopen. B&W vinden de kosten die de NS en ProRail voor de naamsverandering in rekening willen brengen, te hoog. Die kunnen namelijk oplopen tot niet minder dan €150.000,- à €200.000,-.

Zowel Buurtvereniging Noorderplantsoen als de gemeenteraad vroegen om een naamswijziging. In de volksmond heet het station namelijk al heel lang Noorderstation. Een naamsverandering kost alleen veel geld. Dit komt vooral doordat mutaties zijn vereist in diverse systemen, bronbestanden en tekeningen. Hiervoor gelden strikte procedures en contrôles. Het college acht de naamsverandering een sympathiek idee, maar vindt de kosten niet opwegen tegen de baten.

Een mogelijkheid zou zijn dat bewoners een deel van het benodigde bedrag zelf ophalen via crowdfunding. De buurtvereniging ziet dit echter niet zitten. B&W willen wel samen met de buurtvereniging kijken of er rondom het station een bord kan komen met de geschiedenis. Daarin kan ook aandacht komen voor de naam in de volksmond.

Met dank aan de Groninger Internet Courant

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW