zomer

Buurtnieuws

Het Noorderplantsoen is sinds kort een educatieve attractie rijker. Maar liefst 124 paaltjes met QR-codes markeren ‘nieuwe’ wandelroutes.

plantsoenDe wandelpaden in het Groninger groen zijn niet gewijzigd, maar voor wie de tijd heeft is dankzij de paaltjes met blauwe, groene en rode codeplaatjes digitaal nogal wat te ontdekken.Wethouder van Onderwijs Carine Bloemhoff onthulde vorige maand een bord bij eetcafé Zondag dat als startpunt moet worden beschouwd. Zij raadt iedereen, jong en oud, aan om op pad te gaan. ,,Het is een ontzettend leuke route.’’

De routes zijn in eerste instantie bedoeld als educatie voor basisschoolkinderen die op die manier wat kunnen leren over de natuur en cultuurhistorische zaken. Wie de complete route met alle paaltjes wil wandelen en alle bijbehorende video’s wil bekijken, moet er wel een flink deel van de dag voor uittrekken. Filmpjes duren al gauw meer dan drie minuten, voorafgegaan door de eerste klanken van Eine kleine Nachtmusik van Mozart. (Een klassiek meesterwerk, maar van elke keer dat intro wordt een mens gauw tureluurs.) En de vraag of deze video’s de jeugd prikkelen dringt zich vrij snel op. Dit staat zó ver af van de TikTok- en Instagramwereld die jongeren doorgaans aan hun telefoonscherm scherm gekluisterd houdt. Echter, Natuur en Duurzaamheid Educatie Groningen, eind jaren vijftig begonnen als de gemeentelijke dienst ‘bureau schoolbioloog’, heeft grondig werk verricht. Voor volwassenen is het best een aanrader zo af en toe, al wandelend, eens de smartphone (vaak toch al binnen handbereik) voor zo’n paaltje te houden.

Het levert wellicht nieuwe kennis op over het plantsoen en de video’s bevatten soms aardige historische beelden. Van Canadese soldaten met de handen losjes in het water bijvoorbeeld. In deze video zit meer fraai archiefwerk en wordt verteld over de gedenkboom in het plantsoen en de veelgemaakte verwarring tussen de Zilveresdoorn en de Suikeresdoorn (die van de Canadese vlag).

Of over de Leopoldesdoorn, verspreid door het plantsoen te vinden. Daarover vertelt de serieuze videostem dat deze is geselecteerd op een Belgische kwekerij en genoemd naar koning Leopold II. ,,Een ware racist die niets moest hebben van de Congolezen in de toen Belgische kolonie. Tijdens zijn regime heeft hij zulke afschuwelijke dingen gedaan of laten doen, zoals het systematisch afhakken van handen, dat hij wel de Belgische Hitler genoemd wordt.’’

De route is gefinancierd vanuit het nationaal programma onderwijs, geld van het Rijk voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs na corona. Naast Groningen krijgen ook Haren en Ten Boer nog een educatieve natuurroute.

Bron: DvhN d.d. 1-8-2022, tekst: Arnoud Bodde, foto: DvhN

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW