lente

Buurtnieuws

anat groningen 3De ramen van het veganistische eethuis Anat op de hoek van de Kerklaan tegenover café De Bres zijn met kranten dichtgeplakt. 'Wegens verbouwing gesloten' staat op een plakkaat. Maar dat blijkt niet de werkelijke reden van de (tijdelijke) sluiting. Meer hierover in de reportage van Willem Groeneveld op sikkom.nl, de site met nieuws (o.a.) voor jongeren:

"Lang voor dat vegan hip werd, was Anat - de intieme en innovatieve vegan lunchroom van Anat Ytsma Gringhuis - al een naam in Groningen. Maar Anat stopt er na vier jaar mee.

 

Dat is bijzonder spijtig, want Anat is de voorloper van vegan Groningen. Tegenwoordig hebben de meeste restaurants vegan-opties op de kaart en er zijn in Groningen zelfs een aantal dat grotendeels vegan opereert. Omdat het goed is voor moeder aarde en omdat er een markt voor is. Dat was anders toen de onderneemster vier jaar geleden begon en pionierde in een nieuw segment.

Anat was een voorloper

Toen zat vegan nog in het verdomhoekje, als Stadjers al überhaupt wisten wat vegan was. Daar heeft Anat, zeker in Groningen, verandering in gebracht. Met de lunchroom maakte de bevlogen en maatschappelijk bewuste ondernemer duidelijk dat vegan meer is dan verloren hippies die knabbelen op een wortel. Anat maakte vegan hip en lekker. Met verrassende gerechten, van bijzondere broodjes tot patisserie waar geen dierlijk product aan te pas komt. Melk in de koffie? Dat kan, maar dan wel amandelmelk. En gebak? Erg lekker, zelfs zonder room, eieren of melk. Misschien nog wel wat zoeter zelfs, omdat er geen enkel dier voor geleden heeft. Zelfs Baudet zou vallen voor de vegan lavendelcake van Anat.

Goed voor Stad

Daarnaast heeft Anat Groningen op de (vegan) kaart gezet. Om de zoveel tijd toog een journalist uit de Randstad naar Stad om een artikel te pennen over Anat. Met als gevolg: mooie verhalen in vele (mondiale) kranten, tijdschriften en online media over het bruisende Groningen met de vegan-hotspot aan de boorden van dat prachtige Noorderplantsoen.

Maar er komt snel een eind aan, meldt Anat op Facebook. Dit weekend is het etablissement voor het laatst onder haar hoede open. Maar: “Natuurlijk verdwijnt het niet helemaal, daar is het concept te mooi en belangrijk voor en we hebben een heel fijne, passende nieuwe eigenaar gevonden die over een paar weken de zaak heropent. Dus blijf ons volgen!” "

Uit: Sikkom d.d. 13-4-19. Auteur: Willem Groeneveld

ANAT STOPT!

Na vier jaren onwijs veel plezier, de liefste klanten, de leukste collega’s is het voor mij tijd om nieuwe horizonnen te verkennen.
Dit was natuurlijk geen gemakkelijke beslissing maar het klopt helemaal. Met spijt, dankbaarheid en trots laat ik jullie weten dat ‘Anat’ zoals jullie het kennen dit weekend voor het laatst geopend is. Komen jullie langs om afscheid te nemen?
Natuurlijk verdwijnt het niet helemaal, daar is het concept te mooi en belangrijk voor en we ...

See More

 

 

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt