zomer

Nieuws

Leden van Grunneger Power wekken samen stroom op voor 1.050 huishoudens

zonnepanelen plaatsenIn 2019 hebben leden van Grunneger Power gezamenlijk voor een halve wijk lokale stroom opgewekt. Dat gebeurde thuis, en in collectieve projecten, zoals Zonnepark Vierverlaten (Hoogkerk), Alfa Postcoderoos (Zeeheldenbuurt) en ZonneDok (Lewenborg). Samen gaat het om 3.380 MWh; dat staat gelijk aan stroom voor 1.050 huishoudens. Ter vergelijking: dat is genoeg stroom voor de helft van de huishoudens in de Groningse Oranjebuurt. Directeur Steven Volkers is tevreden met deze cijfers: “Grunneger Power helpt Groningers met regie over hun eigen energie, en te profiteren van de opbrengsten. Dat dat lukt, zien we aan deze resultaten.” Goed jaar voor zonnepanelen Het jaar 2019 was een bovengemiddeld goed jaar voor zonnepanelen. De totale zonopbrengst lag 4% hoger dan het langdurig gemiddelde. Op de jaaropbrengst van zonnepanelen is een aantal factoren van invloed. Zo bepalen de ligging van de zonnepanelen, het vermogen van de zonnepanelen, de zonnestraling en het aantal zonuren samen hoeveel kWh er wordt opgewekt. De maanden mei, juni en juli zijn doorgaans de maanden met de meeste zonopbrengst.

Bron: Grunneger Power

Gratis energietas ophalen bij Grunneger Power

PERSBERICHT

Gratis energietas tijdens Energieweek Energieloket

 

Deze week kunnen alle Groningers die thuis energie willen besparen een energietas t.w.v. €50,- met energiebesparingsproducten ophalen. Dit kan in de “Energieloket-pop-up-store” aan de Oude Boteringestraat 68. De energietas is gevuld met producten zoals LED lampen, een eco-douchekop, stekkerdozen, radiatorfolie, en timers. Het uitdelen van deze lokaal ingekochte producten helpt Groningers om de nodige stappen te zetten in het thuis energie besparen. De Energieloket-pop-up-store is een initiatief van Energieloket Groningen, wat een samenwerking is tussen gemeente Groningen en Grunneger Power, en is van 23-27 juni geopend.

 

Het programma

De Groningse Energieweek is er voor alle Groningers die bezig willen of als bezig zijn met verduurzaming. Het programma biedt ook verduurzamings-advies voor bedrijven, in samenwerking met Groningen Werkt Slim. Kinderen kunnen hun hart ophalen en gratis sokken scoren bij Varkentje Rund, als ze zich deze week inschrijven voor het Junior Energiecoach-spel van aankomend najaar. Ook is er elke dag een spreekuur van Dokter Duurzaam voor onafhankelijk en gratis advies over het verduurzamen van huur- of koopwoning. Daarnaast zijn er leuke workshops te volgen voor mensen die bezig willen met guerilla gardening en wildplukken. In de pop-up store is tevens informatie over geveltuintjes, groene daken te vinden en zaterdag is er een tegel-eruit-plant-erin actie. Er kan ook worden meegedaan aan een winactie om gratis duurzaam te dineren.

 

Uiteraard wordt bij alle activiteiten de corona-maatregelen in acht genomen. Inschrijven voor de activiteiten is daarom verplicht.

 

Energieloket Groningen

Verzamelpunt voor alle activiteiten is het voormalige pand van energiecoöperatie Grunneger Power. Zij verhuizen per 1 juli naar een nieuwe locatie en wijdt in de laatste week van juni haar pand aan het Groningse Energieloket. Het Energieloket is een samenwerking van Grunneger Power en gemeente Groningen. Het onafhankelijke loket wil bewoners in de gemeente Groningen helpen om thuis zelf, of samen te verduurzamen. Meer informatie en het gehele programma van de Energieweek is te vinden op www.grunnegerpower.nl.

 

Met vriendelijke groet,

Grunneger Power

 

COÖPERATIEVE VERENIGING "GRUNNEGER POWER" U.A.
Oude Boteringestraat 68 | 9712 GN Groningen | T: (0)50 82 00 492

Gratis duurzame producten en diensten tijdens Groningse energieweek

gpAlle Groningers kunnen in de laatste week van juni profiteren van gratis duurzame producten en workshops in een speciale “Energieloket-pop-up-store”. Dit kan tijdens de Energieweek van het Energieloket Groningen. Tijdens deze week kunnen Groningers niet alleen gratis producten ophalen, maar bijvoorbeeld ook een duurzaam diner winnen of testrijden in een elektrische auto. De energieweek wordt georganiseerd door Energieloket Groningen, een samenwerking tussen de gemeente Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power. De pop-up store is van 23 tot en met 27 juni geopend aan Oude Boteringestraat 68. Lees meer op de website van de gemeente.

Bron: Nieuwsbrief Oude Wijken d.d. 12-6-2020

Postcoderoos Station Noord toch nog niet op dood spoor

NoorderstationAl jaren proberen we als Groenste Buurt een postcoderoosproject  met zonnepanelen op de overkappingen van het station te realiseren. Het duurde zo lang dat we de moed eigenlijk al hadden opgegeven. ProRail doet, via allerlei kanalen, zijn best om dit mogelijk te maken, maar er zijn vaak nieuwe obstakels. De belangrijkste is dat de dakconstructie is niet stevig genoeg is om zonnepanelen met ballast te dragen. 

Een paar weken geleden kwam het bericht van ProRail bezig te zijn met een kostencalculatie om de kappen geschikt te maken voor zonnepanelen. Voor de zomer hopen ze een idee van de kosten te hebben en kan er een plan worden opgesteld. Het is alleen nu wel afwachten wat de coronacrisis voor roet in het eten gooit. De NS, die huur betaalt aan ProRail voor gebruik van het spoor, lijdt enorme verliezen en dat zal waarschijnlijk van invloed zijn op het beschikbare geld bij ProRail.

Groen bij onze buren: Werken Metzorg

Aan de rand van Groningen, grenzend aan het Hogeland maar toch nog in de stad ligt een heel bijzondere plek. Het is de groene ruimte van Werken Metzorg, een stichting voor volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een oase in de stad, een andere wereld! We zitten net om de hoek bij Noorderhoogebrug aan de Winsumerweg 1. Aan de ene kant zie je het Van Starkenborghkanaal, flats en drukke wegen maar als je bij ons het terrein oploopt valt dat helemaal weg. In ons groene rustoord is een paviljoen met terras, ruimtes voor creatief werken, zoals houtbewerking, metaalbewerking en een grote crearuimte en onze grote tuin met boomgaard en bijenkast.

WMZ droneWMZ tuin met knoflook en molen

 

Het leuke is dat we hier niet in een afgesloten hoekje van de samenleving aan het werk zijn. Ons terrein is voor iedereen toegankelijk. Zo hebben we bijvoorbeeld ons Paviljoen, van de architect J.H.M. Wilhem (1911-1971), die veel gebouwen in Groningen heeft ontworpen, waaronder ook de grote aula op Selwerderhof en de Emmabrug in de stad. Helaas waaide vorig jaar het dak van het paviljoen tijdens de storm Ciara, maar dat zit er inmiddels weer op. Het paviljoen wordt nu van binnen nog opgeknapt door onze deelnemers. Ook zijn we bezig het terras te vergroten, zodat we straks met de nieuwe anderhalve meter regels weer bezoekers kunnen ontvangen. Het paviljoen is een van de bijna 600 ‘Rustpunten’ langs fietsroutes en wandelpaden in Nederland. Even opladen onderweg!

Even verder op ons terrein, voorbij de creatieve ruimtes, zijn onze tuinen. We hebben een eigen tuin, waar op dit moment kroppen sla groeien die naar de Voedselbank gaan. Behalve de sla gaan we nog meer groenten telen speciaal voor de voedselbank! Dat is een samenwerking waar we heel trots op zijn. Verder telen we in onze tuin groenten voor de verkoop in onze eigen winkel en zijn we bezig om de pluktuin in orde te maken. In onze winkel worden ook de werkstukken van onze deelnemers verkocht. Als je eens een kijkje komt nemen bij ons en je kijkt om je heen, kijk je zo het Groninger maren-landschap in, een grote groene ruimte met veel vogels. Ook de korenmolen Wilhelmina in Noorderhoogebrug ligt dan in je blikveld.

Onze doelstelling is om om volwassenen met psychiatrische en/of psychosociale problemen weer op weg te helpen met dagbesteding, re-integratie en als het kan een werk/leertraject. We werken hiervoor met gekwalificeerde begeleiders. Op onze website www.werkenmetzorg.com leggen we dat allemaal uit. Ons doel is samengevat in de slogan: zinvol je dag doorkomen en met een glimlach weer naar huis gaan. We hopen u als bezoeker ook een glimlach mee te geven.

Iedereen is welkom bij ons, als bezoeker, geïnteresseerde of mogelijke deelnemer. Hoewel het paviljoen nu nog dicht is kunt u rustig eens komen kijken. Er is genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden. En misschien leuk om te weten in deze tijd van het jaar: wij verkopen zaden en unieke tuingrond van Makkelijke Moestuin. Zien we u binnenkort? 

En heeft u kleine klussen in huis maar geen grote portemonnee? De Klusbus is ook van ons. Tegen een geringe vergoeding hangen we lampen voor u op, doen we klein tuinonderhoud, halen we bestelde spullen voor u op en monteren we die eventueel. Alles hierover, ook de tarieven, staat op www.werkenmetzorg.com onder het kopje Klusbus Metzorg. De Klusbus is gesloten tot na de zomervakantie in verband met de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers.

 tekst en foto's via Froukje Mulder, vrijwilliger externe contacten St. Werken Metzorg

 

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt