zomer

Groenste Buurt

heathouse mc

Wat is het HEAT House? vraagt u zich af. Dit is een gebouw op EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool, waar o.a. hybride warmtepompen worden getest. Er werkt een keur aan instellingen en bedrijven samen: Consumentenbond (is de aanstichter van het geheel), TNO, Gasunie/Gasterra, Hanzehogeschool/EnTranCe en acht leveranciers en andere partijen.

Het is 3 oktober wanneer we ons met een clubje van onze techniekgroep en Grunneger Power melden. Eerst krijgen we een uitleg over het ontwerp van het HEAT House. Het gebouw heeft 20 cm dikke wanden, een Rc (isolatiewaarde) van 20. Via de wanden lekt geen warmte weg.

 

Om een binnenklimaat na te bootsen, wordt warmte aan de ruimte onttrokken via een koelsysteem in het plafond. Bij verschillende, geprogrammeerde klimaatsituaties kan zo de werking van een warmtepomp worden getest. Niet alleen de werking, efficiëntie van de pomp, maar ook het geluid bij opstarten en omschakelen van stroom naar gas, evenals het geluid wanneer de buitenunit ontdooid moet worden en de pomp op maximaal vermogen draait, kan worden gemeten.

De testunit is een innovatiehub waar kennisinstellingen, studenten, bedrijven en hun aanstaande personeel elkaar vinden. Er komt bezoek van mensen uit binnen- en buitenland. Er is een groot netwerk gerealiseerd, waardoor men snel kan schakelen en vernieuwende technieken kan toepassen. Zo wordt er gewerkt aan het opzetten van een test voor waterstof warmtepompen voor binnenstedelijk gebruik. De testapparatuur is kostbaar en via deze faciliteit kunnen toch ook kleine ondernemers hun apparaat laten testen.

Net als wij er zijn wordt de eerste warmtepomp getest. In december, wanneer de eerste resultaten bekend zijn, gaan we nog een keer. We zijn benieuwd!

Suze van Leeuwen

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW