zomer

Groenste Buurt

Vijf leden van het Groenste Buurt-team bezochten zaterdag 28-10 het Klimacenter te Werlte (tussen Cloppenburg en Papenburg in Duitsland). Dit maakt deel uit van het 3N Competentiecentrum Duurzame Grondstoffen, gevormd door verschillende instituten, overheidsinstanties en firma’s (o.a. landbouw en levensmiddelen) in de deelstaat Nedersaksen.

       DSCF8402 600 x 450

In het Klimacenter werden wij ontvangen door de heer Fricke, die ons deskundig en humoristisch uitleg gaf over het gebouw. Het is een vroegere kazerne met nu vijf verschillende ecologische gevelisolatiesystemen. Onze focus was gericht op bio-energie en warmte en op warmtekrachtsystemen, voor zover die voor onze buurt een optie zouden kunnen zijn.

En vooral op individuele verwarmingsmogelijkheden (water en ruimte) naast energieopwekking d.m.v. zonnepanelen (stroom) en zgn. zonneboilers. Het werd ons al snel duidelijk dat de mogelijkheden tot opwekking van stroom (en daardoor ook van warmte) in Werlte en omgeving (vooral grote huizen op dito percelen) m.b.v. diverse warmtekrachtsystemen niet voor onze Noorderplantsoenbuurt in aanmerking kunnen komen.

Wat voor onze buurt overblijft zijn nieuwe pelletkachels (nadelen: opslag en toevoer van pellets) en vooral warmtepompen (lucht of bodem). Die kunnen als vervanging van een bestaand verwarmingssysteem op aardgas ook op hybride basis een rendabel alternatief tegenover alleen aardgas zijn. Interessant was ook de nieuwste ontwikkeling van de collectoren bij zonneboilers, die door een andere bouwprincipe van onderdelen (“rond” i.p.v.” effen”) een veel hoger rendement kunnen bereiken.

Interessant om te vermelden is nog, dat in mei 2014 koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek brachten aan het Klimacenter, zo vertelde een trotse heer Fricke.

DSCF8411 600 x 450

Henderikus Kamerling

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt