zomer

Groenste Buurt

In onze buurt zijn veel glas-in-loodramen te vinden. Prachtig, maar kwetsbaar en niet isolerend. Daar kun je wat aan doen. 

glas in lood

Vorig jaar heb ik in mijn huis 3 ramen op de bovenverdieping eruit gehaald en naar de glazenier gebracht, fa. Ballast & Bonekamp aan het Schuitendiep. Ik had geluk: omdat het lood nog van goede kwaliteit was, hoefde alleen de buitenrand opnieuw in het lood te worden gezet. Daarna heeft de firma ervoor gezorgd dat de ramen in dubbelglas zijn gezet. Op mijn aandringen in HR++, iets duurder maar wel beter.

Afgelopen zomer was de benedenverdieping aan de beurt. Hierbij had ik minder geluk. Met veel kunst en vliegwerk hebben we de glas-in-loodramen eruit kunnen krijgen, ze vielen van ellende bijna helemaal uit elkaar. Op de plaat hout zijn ze weer naar de glazenier gebracht.  Het lood moest helemaal worden vernieuwd. Het nieuwe lood is behandeld, zodat het net lijkt alsof het oud lood is. Een beetje kostbaar, dat wel! Ik heb het er wel voor over gehad, dat mijn oude huis met glas-in-loodramen weer tientallen jaren z’n oude glorie blijft houden.

Hoe werkt het? De glas-in-loodramen worden eerst hersteld. Daarna zorgt een glasfabriek dat de ramen in het dubbele glas worden gezet, dat wil zeggen: een ruit, dan glas-in-lood en dan weer een ruit. De dikte van het raam neemt dus aanmerkelijk toe, van ± 1 cm naar ± 3,5 cm. Het betekende dat ik mijn  kozijnen heb moeten aanpassen, zodat de ramen er weer goed inpasten.

Het is gelukt en ik ben zeer tevreden met het resultaat: schoonheid en isolatie.

Gerard van de Poll, Grachtstraat 3

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt