zomer

Groenste Buurt

Zaterdagochtend 11 november, 10 uur. Een bont gezelschap van zo’n 12 buurtgenoten vindt elkaar aan de Akkerstraat, als startpunt van de Groene Huizenroute. Niet alleen energie-diehards lopen mee, ook mensen die het leuk vinden om even bij een buur binnen te kijken. Zo is het een soort gluren-bij-de-buren met een groene en duurzame plus.

P1040097 600 x 450    

Aan energie geen gebrek!

Over energie gesproken: die spat er zonder uitzondering af in de verhalen van al onze buurtpioniers. Bevlogen verhalen, enthousiaste rondleidingen en op elk adres tijd te kort. Stuk voor stuk mensen met een visie, een plan en daadkrachtige actie. Wat fijn dat zij hun kennis en ervaringen willen delen!

Beperk de behoefte
Groen en duurzaam start met ervoor zorgen dat je minder nodig hebt om hetzelfde te bereiken. Isoleer je woning goed en zorg dat je met minder verbruik net zo warm blijft. We zien een voorbeeld van plafond- en wandisolatie met steenwol en polystyreenchips onder de vloer. Dubbele beglazing, voorzetramen, tochtstrips, tussendeuren en je kinderen opvoeden dat ze deuren sluiten, maken dat je minder stookkosten hebt. Ledverlichting en het loskoppelen van allerlei laders reduceren het gebruik verder. Met radiatorventilatoren (Speedcomfort) kun je de warmte van je radiatoren beter verspreiden.

Zonnepanelen voor eigen elektriciteit
Een flink aantal adressen in onze wandeling beschikt over zonnepanelen, vaak al van een tweede generatie. De ervaringen in de buurt zijn positief. Zonnepanelen worden steeds goedkoper én beter, de terugverdientijd wordt zo lager en ze zijn snel geplaatst. Ze leveren elektriciteit op, die u vervolgens niet meer hoeft in te kopen. In onze buurt is veel ervaring - daar kunt ú met een groen en duurzaam hart dus uw voordeel mee doen!

Minder met gas, meer met zelf opgewekte elektriciteit
Mooi, die zelf opgewekte elektriciteit, maar dan is er nog het gas. Gas wordt vooral gebruikt voor het verwarmen van de woning en het water. Hoe kun je de dingen, waar je nu gas voor gebruikt, met elektriciteit doen? De tocht levert ons een aantal voorbeelden op:
Koken - stap over op elektrisch koken, bijv. inductie; in onze wandeling vinden we een aantal voorbeelden.
Water - de wandeling leert dat onze buurtbewoners enthousiast zijn over de Quooker: een keukenkraan die direct elektrisch verwarmd kokend water geeft. Verder zien we een zonneboiler die zonne-energie gebruikt om water voor de badkamer en de keuken te verwarmen. Ook komen we een Instant Heater tegen: een apparaat dat water instant elektrisch verwarmt tot 55%. U ziet: maatregelen die geen gas meer kosten maar elektriciteit, die door eigen panelen kan worden opgewekt.
Huisverwarming - op onze route zien we een schitterende hout-gestookte speksteenkachel die bijdraagt aan het verwarmen van de huiskamer. En op enkele adressen vloerverwarming. Indrukwekkend is de woning van Suze waar met infraroodpanelen wordt verwarmd. Infrarood verwarmt mensen en objecten maar niet de lucht zelf. Suze is echter (nog) niet onverdeeld enthousiast met haar pilot: het blijkt niet gemakkelijk te zijn om de woning in het gewenste tempo behaaglijk te krijgen en te houden. De panelen verwarmen van boven naar beneden en dat geeft nog wel eens koude voeten….

Warmtepomp
De meest opzienbarende energiemaatregel die de wandeling ons toont, is zonder twijfel de (hybride) warmtepomp: een apparaat dat warmte haalt uit de buitenlucht die via een warmtewisselaar wordt gebruikt om de woning en warm water voor keuken en badkamer te verwarmen. De pomp vergt weliswaar extra elektriciteit - vaak zelf opgewekt -, maar het gasverbruik daalt sterker, waardoor per saldo veel minder energie nodig is. Dit scheelt fors in de maandlasten.

Conclusie
Leerzaam en leuk om in praktijk te zien waar veel buurtbewoners zo gepassioneerd mee bezig zijn. Laten we hun kennis en ervaring delen en verspreiden om zo de groene duurzame ambities van onze buurt waar te maken. Meer weten? Neem contact op met Coöperatie De Groenste Buurt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en kijk welke maatregelen ú kunt nemen.

Marieke Timmer

P1040117 600 x 450  Gert praat de belangstellenden bij over zijn warmtepomp

P1040119 600 x 450  Harry demonstreert zijn cv-ventilatoren

P1040130 600 x 450   aangenaam warm onder de infrarood-panelen van Suze

P1040154 600 x 450  Michiel demonstreert de effecten van zijn zonneboiler 

P1040164 600 x 450   de houtkachel van Bas

P1040179 600 x 450  de net geïnstalleerde warmtepomp van Thomas

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt