zomer

Groenste Buurt

Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop in de ban

In diverse media is al aandacht geschonken aan de lijst van de Europese Unie met (invasieve) exoten. Daarop staat o.a. de Reuzenberenklauw, die in onze buurt op veel plaatsen groeit. De verspreidingsbron is voornamelijk de spoordijk die de grens van onze buurt vormt. Bezit, kweek, import, handel en transport is verboden. De berenklauw kan bij aanraking heel nare blaren geven. Erg vervelend dat hij in het speeltuintje Tuinbouwstraat/Veldstraat hardnekkig zijn kop blijft opsteken. Bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze: het enige dat erop zit, is regelmatig controleren en uitsteken. Het zaad blijft 7 jaar goed en kan dus al die tijd weer ontkiemen. Zaak is dus verspreiding via uitzaaiing te voorkomen: zie je een bloeiend scherm, verwijder die dan voorzichtig met handschoenen aan voordat hij zaad zet en voer hem af in de vuilcontainer.

reuzeberenklauw  reuzenberenklauw

Een veel sluipender kwaad is de Japanse duizendknoop. Een mooie plant. Vormt bamboeachtige stengels en kan 3 meter hoog worden. De jonge scheuten kunnen zelfs als rabarber gegeten worden. Edoch, de wortels kunnen forse schade aanrichten en groeien door alles heen, bijvoorbeeld als je scheuren in de fundering van je huis hebt, kunnen ze de fundering aantasten. Deze plant is nagenoeg onuitroeibaar en komt op steeds meer plaatsen in onze buurt voor. Ook hier is de spoordijk een bron van verspreiding. In voortuinen in de Bergstraat en achtertuinen in de Kloosterstraat is deze plant al gesignaleerd.

Wat kun je doen? Als je zeker wilt weten dat de plant met alle wortels weg is, moet je de grond tot 5 meter afgraven. Geen haalbare kaart. Verspreiding voorkomen is het motto: put de plant uit. Om de twee weken in de bloeiperiode maaien en het maaisel afvoeren in grijze zak: niet op composthopen gooien! Elk stukje wortel kan tot een nieuwe plant uitgroeien. Steek daarom de plant zoveel mogelijk met wortel en al uit en alles weer in grijze zak. Kokend water in de stengels gieten schijnt ook wat te doen. ’s Winters sterft de plant af, om in het voorjaar vrolijk, met een paar meter langere wortels, weer op te komen: hermetisch afdekken met niet lichtdoorlatend materiaal is ook een advies.

japanse duizendknoop  Japanse duizendknoop

De gemeente is bezig plaatsen in kaart te brengen waar deze exoten voorkomen. Gedacht wordt aan een uitbreiding van de app MeldStad om locaties te melden. Ook wordt samenwerking met ProRail gezocht, omdat de ellende rond het spoor het grootst is. ProRail heeft echter al aan de buurt laten weten dat er geen budget is om de plant frequent te maaien. De universiteit van Wageningen en stichting Probos onderzoeken bestrijdingsmethoden. Zie : www.bestrijdingduizendknoop.nl

Mocht u hulp willen bij de bestrijding, neem dan contact op met Olivier de Greef via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Suze van Leeuwen

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW