zomer

Groenste Buurt

Als je met enige regelmaat van de Kerklaan de Zwarteweg inrijdt, heb je vast het bord met daarop ‘PAS OP, SPELENDE KINDEREN’, dat in een bloempot was geprikt, gezien. Een vriendelijke verzoek aan passerende automobilisten en fietsers. Want de kinderen van Sietske en Wouter spelen ook graag voor het huis. Ze wonen samen in een klein, praktisch ingericht huisje aan de Zwarteweg. Tegenover de laad- & losplek van de COOP. Tot niet zo lang geleden was er geen duidelijk verschil tussen stoep en straat. 

Toch een voortuintje foto 1 600 x 399  

Ze houden wel van een groene tuin. Toen ze nog geen kinderen hadden, stond het plaatsje achter het huis vol bloemen en potten. Maar onderhand staan er een zandbak en tafel met stoelen. De planten verhuisden naar de voorkant en ook de kinderen spelen, nu ze wat groter zijn, vaker voor het huis. Bèst gevaarlijk, daarom vroegen ze de gemeente om de groenstrook opnieuw te beplanten. Twee jaar later staat er een heggetje. En dan gaan ze verder met hun ‘voortuin’: een minigeveltuintje, tuinbank en sinds kort ook een hek dat aan de straatzijde aan de boom is bevestigd. Dat konden ze - lang leve Marktplaats - gratis afhalen in Gravenburg. Wouter vervoerde het met de fiets, hek op z’n rug (het was ièts groter dan verwacht..). Langzamerhand worden de grond en de potjes met planten gevuld. Spontaan doneerde een buurvrouw wat plantjes. En sinds kort hebben ze bakken op poten, met kruiden en aardbeien. 

Toch een voortuintje foto 2 399 x 600

Het tuinieren in de voortuin werkt aanstekelijk! De nieuwe buren van schuin tegenover zijn ook met de oude potten van de voorgaande bewoner aan de slag gegaan. En ook diens buren zijn bezig met planten. “We hopen dat meer mensen in de buurt groene initiatieven nemen. Wij zouden nog wel een moestuin willen, maar daarvoor zijn hier helaas geen mogelijkheden.”

Carla Veldhuis

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW