zomer

Groenste Buurt

Na alle beloften over klimaatverandering en groene energie en het uitbrengen van het gewenste hokje met rood potlood is het altijd maar weer afwachten wat er waargemaakt gaat worden.  Altijd keert het normale leven weer snel terug en volgen we het nieuws …of niet. Wij hebben ons best gedaan…

                                                                                                              bijen

Dit artikeltje gaat over de zorg voor en om de bijen en wat je zelf kunt doen. Want het gaat schrijnend slecht met ze. In Amerika zijn onderzoeken gedaan naar de diversiteit van vlinders en bijen in grote steden, het bleek dat de populatie en diversiteit in steden vaak vele malen groter is dan op het platteland dankzij de variatie in sierbloembakken op dak en balkon. Dat heeft vaak te maken met dat het platteland dan wel volgestouwd staat met gewas maar alleen vaak met hybride monoculturen en zwaar behandeld met van alles waar de honden geen brood van lusten en de bijen geen nectar. Het is dus wel degelijk van belang dat we helpen, ook hier in de stad en specifiek de buurt waar we in wonen.

 

Wist u dat  80% van de teeltgewassen is aangewezen op bijen voor hun bestuiving, maar ruim een kwart van de bijensoorten is bedreigd door landbouwgift? De kans dat onze plantenflora zal gaan uitsterven is vrij groot. En aangezien er zonder de bestuivende insecten geen landbouw mogelijk is op aarde zijn we indirect zelf ook nog eens de klos. Maar dit is mijn stelregel: wat je de aarde schenkt, krijg je ervoor terug. En diversiteit is een voorwaarde voor evolutie. Daarom geen gemoraliseer, maar gewoon blij worden met al wat (nog) leeft! 

 

En van bloemen word je blij, zeker als je al de verleidingstrucs zou kennen om de bevruchting tot stand te doen komen. Het zijn niet alleen de geuren en de kleuren maar ook de vorm, de lijntjes en streepjes die de landingsbaan aangeven, soms zijn er ingenieuze vallen, een geur die aan de vrouwtjesbij doet denken (orchidee), verhoging van temperatuur onder de sneeuw (edelweiss), een hoge trilling van vleugeltjes (hoge C) die stuifmeel vrijlaat;  alles vanwege bevruchting. Alles draait om de seks, niks romantisch. Het enige wat wij mensen direct van de natuur hebben afgekeken, is het weelderig gebruik van parfum. Al deze hoogstandjes van de natuur zullen zijdelings her en der worden aangeraakt en hun geuren vrijlaten als je er maar genoeg opzoek gaat.

 

Als je van plan bent wat fleurigs in je tuintje, boomspiegel of in een plantenbak te creëren om het nectar hoppen van dichtbij te zien, kies dan een zo gevarieerd mogelijk aanbod omdat er veel soorten insecten zijn die als bestuiver/bloem van elkaar afhankelijk zijn en zodat er het liefst jaarrond wat te vinden is. Er zijn lijsten op internet met bijenplanten te vinden, denk bij je keuze ook aan standplaats. Koop bij voorkeur biologisch of ruil ze met elkaar via het Lopend Vuurtje. En creëer een bijenhotel in theepot of oude schoen. We hebben vaak aangemerkt dat we hier op ons eigen kleine stukje aarde de wereld een beetje kunnen veranderen als zeer 'bij-zondere' geste aan een volk of wat.

 

Urban to bee!

 

Ada Besselink

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW