zomer

Groenste Buurt

Groene adviezen op maat foto MariekeGelukkig, we hebben de kou van de winter weer achter ons gelaten. En daarmee de winterse stookkosten. Maar de gas- en stroommeters draaien onverbiddelijk door: verlichting, apparaten, en andere zaken die in het dagelijkse comfort voorzien. Ik vroeg mij af: Hoe scoort mijn huis eigenlijk als het gaat om energieverbruik? Welke bereikbare maatregelen zijn er specifiek voor mijn woning om dit te optimaliseren? Hoe kan ik mijn energieverbruik reduceren (met behoud van comfort) en hoe doe ik dit op een duurzame manier?

 

Bezoek van Bern
Met deze vragen in mijn achterhoofd ontving ik Bern; één van de deskundigen van de Groenste Buurt-coöperatie. Als kersvers lid van deze coöperatie (en een gemiddelde dosis (des-)interesse voor dit thema) kreeg ik een warmtescan van mijn huis aangeboden. Spannend: omdat je kent je eigen situatie maar hebt niet zoveel vergelijkingsmateriaal hoe dat bij anderen gaat. En nuttig: als niet-terzake deskundig mens met een drukke agenda weet je niet precies wat voor jouw eigen huis slimme en bereikbare mogelijkheden zijn. Toch wil je het graag goed regelen en heb je hart voor de wereld om je heen - de groene gedachte op het netvlies. Wat bijzonder nuttig als er dan een onafhankelijke deskundige buurtbewoner even kritisch meekijkt, jouw vragen beantwoordt en in het licht van je eigen voorkeuren en mogelijkheden praktische tips en inzichten geeft. Helemaal toegespitst op jouw eigen woning. Even een moment waarop je jouw vragen kunt voorleggen. Super!

Warmtescan: mijn huis staat er gekleurd op
Op een vroege koude ochtend eind februari stond Bern, gewapend met infraroodcamera, voor de deur. Bij een warmtescan wordt je woning gefotografeerd met zo’n speciale camera. Op de warmtefoto’s kan het geoefende oog van de expert beoordelen waar kostbare warmte weglekt van binnen naar buiten en koude lucht uw warme ruimten binnenkomt (tocht). En of deze waarden binnen acceptabele grenzen vallen. Een korte briefing voorafgaand aan het bezoek gaf mij tips om te bepalen waar ik foto’s van wilde laten maken: plekken die ik zelf van tochten verdacht, buizen en niet goed afgedichte kierende plekjes. En zo stond mijn huis er gekleurd op, die vroege februari-ochtend!

Gelukkig: mijn huis is geslaagd!
Gelukkig: mijn indruk werd bevestigd. De fotobeelden werden gezamenlijk bestudeerd. Interessant en leerzaam. Speciale aandacht voor hanenbalken, buizen bij de ketel, kozijnen. Het weglekken van warmte en het binnendringen van koude lucht blijft binnen redelijke grenzen.  Mijn oude schipperswoninkje blijkt best goed geïsoleerd. Natuurlijk, het kan altijd beter (minder energieverbruik) en duurzamer (verantwoorde energiebronnen). Glas met een nog hoger rendement, vloerisolatie, infraroodpanelen, pelletkachel. maar ook: heb je wel eens zonnepanelen overwogen? Hoeveel zonnepanelen zouden nodig zijn en waar zou ik die kunnen plaatsen? Hoe gaat dat in z’n werk? Waar kan ik terecht en wat doet de buurt? En niet te vergeten: wat voor type verlichting gebruik je? Kun je die kier daar niet wat beter dichten met een lap? Daar-en-daar heb je prima tochtstrips voor dat raampje. Fijn! Advies, specifiek voor mijn woning, toegespitst op mijn situatie en wensen.

Zeker aan te raden!
U begrijpt, ik kan u het bezoek van een expert van de coöperatie zeker aanraden. Moet u wel even lid worden van de Groenste Buurt-Coöperatie natuurlijk ;-)

Marieke Timmer

Tips voorafgaand aan het energiespreekuur-bij-u-thuis

Hieronder mijn tips voor u, ter voorbereiding op het bezoek van de deskundige bij u thuis:

  1. wordt bewust van uw energieprofiel: wat is uw stookgedrag? Bent u zich bewust van uw verbruik? Hoe warm heeft u het normaliter in uw woning? Weet u wat u verstookt?
  2. denk voor het bezoek na waar in uw woning mogelijk warmteverlies kan optreden zodat deze plekken (binnen en buiten uw woning) kunnen worden gefotografeerd: buizen bij de ketel, kozijnen, dak, uitbouw, etc. De deskundige zal ook zijn suggesties aandragen.
  3. zorg dat in de vroege ochtend uw woning flink warm is is in die ruimten waar u het verlies wilt kunnen zien.
  4. vraag om tips hoe u uw huidige verbruik (met behoud van het gewenste comfort) kunt reduceren.
  5. vraag om tips hoe u de energie die u nodig heeft voor het gewenste comfort duurzamer kunt maken.
  6. denk niet alleen in grote maatregelen die misschien een te grote investering kosten tov het te behalen rendement (dat is leuk voor de toekomst) maar zoek naar kleine maatregelen die u snel kunt treffen en die gelijk zorgen voor meer comfort en/of duurzamer consumptie.
  7. zouden zonnepanelen een optie kunnen zijn? Wat kost dat, wat moet ervoor gebeuren en wat levert het op? Wat zijn initiatieven in de buurt? De expert bij u thuis kan daar gelijk iets over zeggen, benut deze kans!


Meer weten? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u aan te melden bij de coöperatie en informeer naar de warmtescan en het energiespreekuur bij u thuis. 

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW