zomer

Groenste Buurt

In de Noorderplantsoenbuurt bruist het. Regelmatig komen buurtgenoten bij elkaar op informatieavonden om verduurzamingsideeën uit te wisselen. Buurtbewoonster Marieke Timmer: “Dat en de maandelijkse overzichten per mail van mijn energieverbruik maken het nog leuker om met energiebesparing bezig te zijn.” Energiebewust was Marieke altijd al. “Dat is een combinatie van de kosten in de gaten willen houden en streven naar comfort voor een goede prijs en op een manier waar we de toekomst mee tegemoet kunnen. Ik gebruik alleen groene stroom en verspil zo min mogelijk. Mijn meterstanden hield ik al .....

foto Marieke  

 

..... elke maand in de gaten, maar met de statistieken van Buurkracht kun je ook nog zien hoeveel je per dag en zelfs per uur verbruikt. En of je meer of minder verbruikt dan je buurt en vergelijkbare huishoudens. Voor elektra althans; in mijn schippershuisje kon de gasmeter niet aan de slimme meter gekoppeld worden.”

Je energieverbruik wordt tastbaar
Een grootverbruiker is Marieke zeker niet: haar stroomverbruik zit meestal zo’n 40 procent onder het buurtgemiddelde en 60 tot 70 procent onder dat van vergelijkbare huishoudens in het land. “Dat mijn verbruik zo ver onder het gemiddelde licht, voelt als een opsteker dat ik best goed bezig ben. Ik kan me goed voorstellen dat die statistieken je aanzetten tot besparingen, zeker als je blijkt ver boven het buurtgemiddelde te zitten.”

Tips ter harte genomen
De afgelopen tijd heeft Marieke verschillende besparingstips ter harte genomen die ze bij energiemarkten van buurtgenoten en deskundigen kreeg. “Zo heb ik ledlampen aangeschaft, en stekkerdozen met aan-/uitschakelaars om het sluipverbruik in huis tegen te gaan. Op een aantal lampen heb ik tijdschakelaars aangesloten. De deuren blijven zo veel mogelijk dicht en als ik er niet ben gaat de verwarming op 13 graden. Kom ik laat thuis, hoeft de cv niet meer aan; ik heb een klein gaskacheltje waar ik dan nog even voor kan kruipen. En ik heb een gordijn gekocht dat ik voor mijn trapopgang hang om zo het warmteverlies in het trapgat te beperken. Dat staat nog gezellig ook.”

Verduurzamen wordt steeds leuker
De verduurzamingsacties en -activiteiten in de Noorderplantsoenbuurt hebben zuinig omgaan met energie voor Marieke nog leuker gemaakt. “Om mij heen zijn veel inspirerende buurtgenoten die met hun plannen, ideeën en initiatieven steeds weer een beetje bijdragen aan mijn eigen bewustwording. Daar sluit ik me graag bij aan; mijn aanmeldformulier voor de Groenste Buurt-coöperatie ligt al klaar.”

Meer informatie
Buurtbewoners in de Noorderplantsoenbuurt die net als Marieke meer inzicht willen in hun energieverbruik of op de hoogte gehouden willen worden van de acties en activiteiten om samen energie te besparen kunnen zich aanmelden op buurkracht.nl/noorderplantsoenbuurt. Maar rechtstreeks mailen kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Orville Frijde (buurtbegeleider Buurkracht)

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW