Informatieavond Groenste Buurt op 1 december
Café de Bres was dinsdag 1 december behoorlijk vol met zo’n 50 buurtbewoners. Ze waren gekomen voor een avond over duurzaamheid en energie besparen.
Voor het groene gevoel werd begonnen met vertoning van de trailer van de natuurdocumentaire Het Noorderplantsoen van filmmaker Hilco Jansma. Hij filmde een jaar lang de natuur in het plantsoen, wat prachtige beelden opleverde. Klik HIER voor de trailer. Daarna gaf Anne Venema, energieadviseur bij Grunneger Power, een overzicht van de in de buurt ontplooide activiteiten en van de plannen voor de toekomst. Het is de bedoeling voldoende geld te vinden om een viertal woningen van enkele veel in de buurt voorkomende types echt aan te pakken om die als energieneutraal voorbeeldhuis te laten dienen (zie ook verderop). Volgens Anne worden zonnepanelen steeds efficiënter en is het beslist de moeite waard om hierin te investeren.
Samen met Grunneger Power, de lokale energiecoöperatie, waarmee een nauwe samenwerking bestaat, is het Groenste Buurt-team in de buurt op zoek naar een geschikt dak voor een gezamenlijk zonnepanelenproject voor een zgn. postcoderoosregeling. Buurtbewoners binnen een postcodegebied (hier dus 9717) en die er direct omheen (9718 enz.) leggen samen - als coöperatie - op een groot dak liefst zo veel mogelijk zonnepanelen. Dit levert voor de deelnemers korting op de energiebelasting op plus de opbrengst van de panelen. Met woningcorporatie Lefier wordt hiertoe gepraat over De Studio aan de Moesstraat. Andere mogelijkheden zijn het Noorderstation en de garages achter de nieuwbouw in de Tuinbouwstraat (zgn. Bonnenkraakplein). Als je interesse hebt om mee te doen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Orville Frijde vertelde en liet zien hoe Buurkracht werkt en de buurt kan ondersteunen. Op de website www.buurtkracht.nl kunnen buurtbewoners met een slimme meter hun energieverbruik per jaar, maand, week en zelfs per dag (per uur) volgen en vergelijken met het buurtgemiddelde. Niet alle buurtbewoners zijn op de hoogte van de slimme meter, anderen hebben er bezwaar tegen, dat derden inzage zouden hebben in hun energieverbruik. Je kunt echter aangeven, dat je dat niet wilt. Verderop meer hierover.
M.b.v. een warmtecamera kunnen, zowel binnen als buiten, warmtelekken in woningen zichtbaar worden gemaakt. Thomas Wielema van het Groenste Buurt-team had er al enkele woningen en ook de Bres mee gefotografeerd. Aan de hand daarvan legde hij uit wat je op die beelden ziet: wat betekent die gele vlek en waarom is dat raam zo rood? Zolang de Groenste Buurt de camera te leen heeft van Buurkracht, kunnen buurtbewoners warmtefoto’s van hun huis laten maken. Wil je ook weten waar bij jou de warmte weglekt? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: een niet te hoge buitentemperatuur is nodig voor goede foto’s.
Huizenscans vergeleken
De afgelopen tijd hebben verschillende deskundigen bekeken hoe enkele veel voorkomende woningtypen in de buurt (schippers-, voormalige tweegezins-, boven- en moderne woning) energieneutraal te maken kunnen zijn. Het is de bedoeling om in maart de bevindingen te vergelijken en in overleg een optimale methode te kiezen. Als volgende stap geldt dan de daadwerkelijke aanpak van deze typen woningen. Mits daarvoor de financiële middelen worden gevonden.
De slimme meter, heb je ‘m al?
Vorig jaar heeft het Groenste Buurt-team in samenwerking met Buurkracht geregeld dat alle huishoudens in onze buurt de zogenaamde ‘slimme meter’ aangeboden kregen. Kosteloos. Deze nieuwe meter komt in en op de plaats van de oude gas- en elektriciteitsmeter. Gewoon weer in de meterkast. De meter is slim, omdat hij je inzicht in je energiegebruik geeft. Je ontvangt per mail informatie over je gas- en elektriciteitsverbruik. Zo krijg je een beeld van wanneer je veel of weinig energie hebt verbruikt. Je kan ook regelen dat je ‘m dagelijks op afstand kan aflezen. Verder wordt je verbruik nog nauwkeuriger en automatisch doorgegeven aan je energieleverancier. En als je dat niet wenst, neem je even contact op met je netbeheerder. Zij kunnen die functie voor je afsluiten en dan moet je net als altijd zelf je meterstanden doorgeven. Het is de bedoeling dat uiteindelijk in iedere meterkast in Nederland een slimme meter hangt.
Bij ons zijn de slimme meters in opdracht van Enexis geplaatst. Maar nog niet bij iedereen in onze buurt. Vorig jaar zijn ze in een vrij korte periode huis-aan-huis aangeboden. Mogelijk was je niet thuis op het moment dat ze de meter wilden aanbieden en plaatsen. Of paste de nieuwe meter niet op de plaats van de oude. Of misschien wilde je toen nog niet zo’n slimme meter en nu wel. Woon je in de Noorderplantsoenbuurt en wil je een slimme meter, stuur ons dan een bericht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je naam, adres en telefoonnummer. Het Groenste Buurt-team verzamelt de gegevens en stuurt ze naar Enexis. Meer informatie over de slimme meter op www.slimmemeters.nl of www.enexis.nl/consument/slimme-meters.
Buurkracht
Als je een slimme meter hebt, vergeet je dan niet aan te melden voor onze buurtpagina op de website van Buurkracht. Dan krijg je automatisch informatie over je energieverbruik in vergelijking met andere deelnemers in onze buurt. Als je (nog) geen slimme meter hebt, kan je je ook aanmelden. In beide gevallen via https://www.buurkracht.nl/zo-werkt-het.
Als Groenste Buurt-team willen we graag via onze buurtpagina van Buurkracht met de buurtbewoners in contact blijven. Op die manier kunnen we makkelijk en vooral snel informatie delen. Je wordt meteen op de hoogte gesteld van eventuele buurtacties of coöperatieve initiatieven. Omgekeerd kan je via de pagina vragen stellen en eigen initiatieven delen. Kijk maar eens op https://www.buurkracht.nl/buurten/noorderplantsoenbuurt.
Afdeling Buitengewone Zaken
Het is niet altijd makkelijk om ideeën om te zetten in iets concreets. Daar krijgt ook het GB-team, waarvan de meeste leden in loondienst zijn of een eigen bedrijf hebben, mee te maken. Het is in contact gekomen met Afdeling Buitengewone Zaken. Dit Rotterdamse bureau kan helpen om plannen tastbaar te maken. Desgewenst begeleiden medewerkers het hele proces, van onderzoek en ontwerp naar ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van een strategie en het bereiken van bepaalde groepen bewoners en anderen. Twee medewerkers hebben al een rondje door de buurt gemaakt om zich een beeld te vormen en woonden een teamoverleg bij. Het wachten is op het beschikbaar komen van voldoende geld voor bekostiging van de inbreng van het bureau.
GB-team verder versterkt
Nadat eerder Niels Tempel de gelederen van het GB-team kwam versterken, is inmiddels ook Kalverstraat-bewoonster Suze van Leeuwen, actief in de buurt als o.a. penningmeester van de buurtvereniging, toegetreden. Met haar kennis en daadkracht is ze een welkome versterking. Aan de andere kant heeft Ellen Farwick tot haar spijt en die van het team (voorlopig) afscheid genomen. Daar staat tegenover, dat de samenwerking met de Werkgroep Bevingsschade is versterkt. Zo is de techniekgroep van de Groenste Buurt versterkt met Johan Oord, Bern Bramsleven en Jan de Noord, enthousiast en met veel kennis op o.a. het gebied van aardbevingsschade en zonnepanelen. Lees meer hierover in het artikel Van bevingsellende naar zonne-energie in de buurtkrant van maart 2016.
Voor opmerkingen en vragen over deze update kun je terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een van de leden van het Groenste Buurt-team.
Groenste Buurt-team
(Nynke van den Bergh, Annetta Flick, Suze van Leeuwen, Harry van Ommen, Rein Rosing, Niels Tempel, Carla Veldhuis en Thomas Wielema)
Meer nuttige en interessante sites:
www.noorderplantsoen.nl/voorpagina/groenstebuurt voor actueel groen nieuws
www.grunnegerpower.nl, de noordelijke energiecoöperatie, die zich inzet voor duurzame energie in de regio
www.zonatlas.nl/groningen om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
http://gemeente.groningen.nl/natuur/subsidie-voor-groene-daken voor een filmpje over (de aanleg van) groene daken en informatie over gemeentelijke subsidie
www.daktuinen.nl over de aanleg van daktuinen
www.groningenwoontslim.nlover het energiezuinig maken van je woning
http://www.zebulonenergie.nl/ als je meer wil weten over zonneboilers