zomer

Groenste Buurt

logo

Ondersteuning gezocht bij subsidietrajecten
Nadat de algemene ledenvergadering eind vorig jaar het voorstel om de Noorderplantsoenbuurt in 10 jaar energieneutraal te maken goedkeurde, is het projectteam Energieneutrale Buurt aan de slag gegaan. Daarbij komt heel wat kijken. Subsidies zijn noodzakelijk voor de organisatie en voor het testen van mogelijke woningaanpassingen. We zijn op zoek naar iemand in de buurt, die verstand heeft van het aanvragen van subsidies. Ben jij diegene die ons kan helpen, neem dan contact op met een van de leden van het Groenste Buurt-team of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alvast bedankt!

Gift van stichting BioBuurtkracht

Kort geleden deed de stichting BioBuurtkracht een zeer welkome gift van ruim €5.700,-. Die maakt het mogelijk nog meer zaken aan te pakken. Carla Alma, bestuurslid van de stichting, droeg tijdens de Nieuwjaarsborrel op 4 januari in café De Bres de gift in de vorm van een levensgrote cheque over aan Harry van Ommen, voorzitter van de buurtvereniging, dit in aanwezigheid van vele buurtbewoners. Lees meer op http://www.noorderplantsoen.nl/home/groenstebuurt/463-mooie-gift-voor-noorderplantsoenbuurt-energieneutraal-in-2024.

Woningschouw
Samen met o.a. Grunneger Power is een schouw uitgevoerd bij een vijftal woningen in onze buurt om een beeld te krijgen van de bouwkundige aanpassingen, die nodig zijn om een huis energieneutraal warm te houden. Naast uiteraard isolatie is een van de mogelijkheden daartoe het principe van "warm bouwen". Zie http://www.warmbouwen.nl. De bekeken woningen vormen een doorsnede van onze buurt.

Buurtbrede enquête door Rijksuniversiteit
In samenwerking met de afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen en Grunneger Power is een enquête opgesteld om de belangstelling te peilen voor het samen streven naar een energieneutrale buurt in 2024. Deze enquête en een begeleidende brief zijn inmiddels huis-aan-huis in de buurt bezorgd. Er zijn vragen over in hoeverre er op dit moment al behoefte is aan meer gerichte informatie. En over de bereidheid om zelf ook actief me te werken aan een energieneutrale buurt. De afdeling Sociologie zal het hele proces volgen en begeleiden. Conform het principe om zoveel mogelijk bedrijven uit de buurt bij Noorderplantsoenbuurt energieneutraal in 2024 te betrekken is het print- en vouwwerk van de enquête en de bijbehorende brief uitbesteed aan CopyRight! in de Kerklaan. Stuur de enquête bij voorkeur voor 1 maart a.s. portvrij naar het aangeven adres!

Overleg met gemeente Groningen
Er is overleg geweest met de gemeente Groningen geweest om een beeld te krijgen van wat de gemeente voor Noorderplantsoenbuurt energieneutraal in 2024 kan betekenen. Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt, maar vast staat, dat de gemeente het buurtinitiatief met veel belangstelling volgt. Om alle stadjers te ondersteunen bij en te informeren over comfortabel en energiezuinig wonen is "Groningenwoontslim" opgestart. Op de interactieve website http://www.groningenwoontslim.nl/ vind je veel nuttige informatie hierover. Een handige tool die je alvast kunt gebruiken is een online energie-quickscan. Hiermee krijg je een eerste indruk van wat de mogelijkheden tot energiebesparing in je woning zijn. Zeer aan te bevelen is ook het opvragen van een warmtebeeld van je woning. De gemeente is met een infraroodcamera door alle straten van de stad gereden om vanaf de straat foto’s van de huizen te maken. Hierop zie je in een oogopslag welke delen van de gevel de meeste warmte uitstralen.

Snel inzicht in eigen energieverbruik? Een gratis slimme meter voor de bewoners van de Noorderplantsoenbuurt!
Als je in een Energieneutrale Buurt woont, heb je vast graag (in)zicht op je eigen energiegebruik en -verbruik. Hoe kan je het best gas en elektriciteit besparen, welke apparaten in je huishouden verbruiken (te) veel energie? Om inzicht te krijgen in de pieken van je verbruik en om de redenen daarvan op te sporen kan de zogenaamde ‘slimme meter’ je helpen. Deze slimmert geeft je inzicht in je verbruik. Online, met een eigen inlogacccount. Zo weet je snel op welke momenten er weinig of juist veel energie wordt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld zien dat tijdens een piekmoment een van de kinderen onder de douche stond. Of bij opeens een lager verbruik dat kort daarna het vuur in de houtkachel aanstak. En bovendien: je krijgt inzicht in de dagelijkse opbrengst van je zonnepanelen.
Onlangs is gesproken met een medewerker van Buurkracht (een initiatief van Enexis Holding N.V.). Buurkracht faciliteert initiatieven, zoals dat van de Groenste Buurt, om gezamenlijk te werken aan energiebesparing. Het aanbod is om, binnen een maand of vier, de huishoudens in onze buurt allemaal van een slimme meter te voorzien. Gratis! Buurkracht stuurt in verband hiermee binnenkort aan alle buurtbewoners een brief met het aanbod voor het plaatsen van de slimme meter. Je leest daarin, dat er drie mogelijkheden zijn:
1. De slimme meter wordt geïnstalleerd en aangesloten en de informatie is voor jezelf en Enexis beschikbaar
2. De slimme meter wordt geïnstalleerd en aangesloten en de informatie is alleen voor de bewoner beschikbaar
3. De slimme meter wordt niet geïnstalleerd.


Optie 1 zal het meest bijdragen aan een Energieneutrale Buurt, omdat deze een vergelijken tussen jou en de buren mogelijk maakt en het collectieve verbruik van de buurt zichtbaar wordt. We krijgen dan ook inzicht wat er collectief kan worden bespaard. Hopelijk maken jullie allen gebruik maken van het aanbod om dit jaar in alle huizen een slimme meter te plaatsen! Informatie over slimme meters: https://www.buurkracht.nl/slimme-meter, over Buurkracht: https://www.buurkracht.nl/


Ideetje voor in het Noorderplantsoen?

Windboom 1

http://groenecourant.nl/wetenschap/franse-ingenieurs-maken-boom-met-kleine-w
indturbines/

Meer nuttige en interessante sites:

www.noorderplantsoen.nl/voorpagina/groenstebuurt voor actueel groen nieuws

www.grunnegerpower.nl, de noordelijke energiecoöperatie, die zich inzet voor duurzame energie in de regio

www.zonatlas.nl/groningen om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

http://gemeente.groningen.nl/natuur/subsidie-voor-groene-daken voor een filmpje over (de aanleg van) groene daken en informatie over gemeentelijke subsidie

www.daktuinen.nl over de aanleg van daktuinen

http://wildebijen050.nl over wilde bijenhotels

www.groningenwoontslim.nlover het energiezuinig maken van je woning

www.zebulonenergie.nl als je meer wil weten over zonneboilers

Voor opmerkingen en vragen over deze update kun je terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een van de leden van het projectteam.

 

Groenste Buurt-team/Projectgroep Energieneutrale Buurt 

van Buurtvereniging Noorderplantsoen

(Nynke van den Bergh, Harry van Ommen, Rein Rosing, Carla Veldhuis en Thomas Wielema)

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW