zomer

Groenste Buurt

Deze update is verzonden naar bewoners van de Noorderplantsoenbuurt en andere geïnteresseerden, die hebben aangegeven belangstelling te hebben voor o.a. zonnepanelen en groene daken. Mocht je toezending van deze informatie op prijs stellen, geef dat dan even door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Dan zetten we je naam ook op de verzendlijst.

 Informatieavond in De Bres

Dinsdagavond 8 april was het al vroeg een drukte van belang in café De Bres. Een stuk of 35 buurtbewoners toonden meer belangstelling voor o.a. energiebesparing, zonneboilers en -panelen dan voor weer een avondje voor de buis.  

Energiebesparing  

Tijmen Hordijk van ‘Groningen woont SLIM’ deed de aftrap. Hij vertelde hoe belangrijk (en leuk) het is om je woning

energiezuinig te maken. Hoewel iedereen weet, dat we door ons energieverbruik een zware wissel trekken op het milieu en dat fossiele brandstoffen opraken, zijn nog maar weinig mensen echt bewust bezig met energiebesparing. Wanneer komen we wel in beweging? Als het ons in de portemonnee raakt. Wist je dat huizenbezitters in de stad Groningen ieder jaar 107 miljoen euro besteden aan energie? En dat in Nederland 56% van de uitstoot van CO2 door gebouwen komt? Dat kan anders! En wel door je huis beter te isoleren en zelf energie op te wekken. Daarmee woon je prettiger, bespaar je energiekosten én ben je goed bezig voor het milieu. Groningen woont SLIM helpt om stapje voor stapje energie te besparen. Hoe dat werkt zie je op www.groningenwoontslim.nl. Daar kun je in één minuut een energiecheck doen om je energieverbruik te vergelijken met anderen, die net zo wonen als jij. En als je nog een stapje verder wilt gaan, doe je de online energiescan. Neem je huis onder de loep, bepaal je eigen energielabel en ontdek hoe je minder gas en stroom kunt verbruiken. Dat lees je in een gratis onafhankelijk adviesrapport met kosten en baten.

Zonneboilers

Buurtgenoot Wiard Jongsma weet veel over zonneboilers. Nogal wat buurtbewoners hebben een huis, waarvan het dak om verschillende redenen minder geschikt is voor zonnepanelen. De zonneboiler kan dan een alternatief zijn. Met zijn bedrijf Zebulon (www.zebulonenergie.nl) wil hij specialist zijn op het gebied van thermische zonne-energie in de bestaande woningbouw. Wiard rekende voor, dat 3 zonnepanelen bijna 1.000,- euro all in kosten. En ongeveer 625 kWh = 144,- euro per jaar opleveren, een terugverdientijd van ruim 10 jaar dus. Een zonnecollector met een boiler van 110 liter komt op 2.800,- euro. De besparing is ongeveer 300 m3 gas, oftewel 195,- euro per jaar. De terugverdientijd is met ruim 14 jaar wat langer. Maar omgerekend in kWh is het rendement hoger, nl. 1.350 tot 1.750 bij 200 resp. 400 m3 gasbesparing per jaar. Een combinatie van beide systemen, ’t liefst op een groen dak is natuurlijk helemaal duurzaam! Maak een gratis afspraak om na te gaan of je woning geschikt is of als je wilt weten wat een zonneboiler op kan leveren.  

Collectieve zonnepanelen

Anne Venema van Grunneger Power (www.grunnegerpower.nl), de in de stad gevestigde non-profit energiecoöperatie en leverancier van gas en groene stroom, vertelde meer over de mogelijkheid om m.b.v. zonnepanelen op bijvoorbeeld het dak van een ander duurzame stroom op te wekken. Dankzij nieuwe regelgeving is dat sinds 1 januari 2014 voor een collectief van burgers (een VVE, een op te richten coöperatie) zonder geschikt eigen dak een stuk aantrekkelijker geworden. Die kunnen een belastingkorting op de energierekening krijgen. Dit geldt voor bewoners in een postcodegebied en de eromheen liggende gebieden, de zgn. postcoderoos. Omdat deze materie nog nieuw is, bestaat er nog weinig ervaring mee. Daarom is Grunneger Power een eerste pilot-project gestart bij wijkcentrum Het Dok in Lewenborg. Meer hierover in een volgende update!

Groene daken

Onze Carla Veldhuis vertelde enthousiast over haar groene dak en wat er zoal voor komt kijken om zoiets aan te leggen. In de winter geeft een groen dak isolatie en de zomer juist verkoeling. Verder werkt een groen dak als buffer voor regenwater. Nog steeds geeft de gemeente Groningen 30,- euro subsidie per m2 voor het aanleggen van een groen dak. Zie hiervoor link verderop. 

Stammetjes voor een wildebijenhotel

Help mee aan het behoud van de wilde bijen in onze stad. We hebben ze nodig, dus bied ze nestruimte in een ‘hotel’ in je tuin of op je balkon. Hoe? Simpel, maak je eigen bijenhotel van een stuk hout. Geschikte stukken hout werden uitgedeeld na afloop van de bijeenkomst van 8 april in café de Bres. Er zijn nog toekomstige bijenhotels over. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je ook belangstelling hebt.  

Wandeling langs groene daken en zonnepanelen

Wil je nou wel eens van dichtbij zien hoe een groen dak of zonnepanelen en een omvormer er uitzien? Dan heb je a.s. donderdagavond 24 april de kans. We maken dan een wandelingetje door de buurt langs een aantal huizen en schuurtjes met panelen en groene daken. De bewoners laten hun groene dak en/of panelen zien en vertellen over hun ervaringen. We wippen ook nog even aan bij Wiard Jongsma (van Zebulon), die een zonneboiler toont en er toelichting op geeft. De start is om 19:30 uur bij De Bres 

Tenslotte

Groningen woont SLIM wil graag zoveel mogelijk mensen bereiken. Vind je het goed dat wij je mailadres doorgeven, zodat ze je hun nieuwsbrieven kunnen sturen? We kunnen ook de nieuwsbrieven van Grunneger Power doorsturen. Mocht je dat niet willen, geef dat dan even door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Daar kun je ook je leuke en zinvolle groene ideeën of initiatieven op dit gebied in de buurt kwijt. Alvast bedankt! 

Nog een paar nuttige en interessante sites:

www.noorderplantsoen.nl/voorpagina/groenstebuurt voor actueel groen nieuws

www.zonatlas.nl/groningen om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

http://gemeente.groningen.nl/natuur/subsidie-voor-groene-daken voor een filmpje over (de aanleg van) groene daken en informatie over gemeentelijke subsidie

www.daktuinen.nl over de aanleg van daktuinen

http://wildebijen050.nl over wilde bijenhotels 

Tot de volgende update! 

Hartelijke groet van

het Groenste Buurt-team

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW