zomer

Groenste Buurt

Terwijl de wereldleiders zich de komende week in Glasgow buigen over de grote klimaatvraagstukken, laten Groningse en Drentse huiseigenaren zien wat we zélf kunnen doen tegen de opwarming van de aarde.

wassingDe dames staan met gespitste oortjes op het achterplaatsje. ,,Hoor je het écht niet!’’, zegt de een tegen andere twee. ,,Oh ja, nu hoor ik het ook: een zachte brom.’’ ,,Zácht? Nou, ik hoor het toch heel duidelijk hoor’!’ De overige oortjes zijn minder gevoelig. ,,Mijn computer thuis maakt meer lawaai als ‘ie staat te koelen.’’ Gastheer Bob Bogers heeft zojuist zijn warmtepomp aan de achtergevel van zijn schippershuisje even maximaal opgedraaid op verzoek van de bezoekers. De Groninger was zaterdag een van de vijftien huiseigenaren in de stad Groningen die hun groene woning openstelden voor de Duurzame Huizen Route.

Met dat initiatief haakte energiecoöperatie Grunneger Power zaterdag in op de landelijke Duurzame Huizen Route. Daarbij houden eigenaren van meer dan 1700 ‘groene’ woningen, ook komende zaterdag 6 november, open huis voor belangstellenden. Ter lering en inspiratie. Bogers schipperswoning (anno 1889) aan de Verlengde Grachtstraat, vlakbij Mahalo, aan de rand van het Noorderplantsoen, was zaterdag een van de drukstbezochte huizen op de route. Motto: Gluren bij je duurzame buren. Die kans lieten honderden Groningers niet lopen.

Bij Bogers liep het af en aan. Zijn huis mag bescheiden zijn, maar het zit van onder tot boven vol duurzame technologie. Van de warmtepomp tot de vloerverwarming, de dunne eensteensmuurtjes waar binnen langs een twintig centimeter dikke isolatiewand voor is gezet, het ventilatiesysteem dat warmte uit de lucht terugwint en de antieke glas-en-loodramen die tussen twee lagen onzichtbaar isolatieglas zijn geplakt. Het huis was in slechte staat toen hij het in 2016 kocht. Bogers besloot de zaken grondig aan te pakken. ,,Ik dacht dat ik in anderhalf jaar klaar zou zijn, dat is het dubbele geworden.’’ Zelfs voor een in Delft opgeleide ingenieur en enthousiaste klusser als Bogers was het een hele opgave. ,,Het was een strakke leercurve. .’’ Maar het resultaat maakt het waard: volledig van het gas af en de stroommeter staat vrijwel op nul. Zijn lessen? ,,Ga niet zelf prutsen met het complexere werk, maar besteed het uit aan specialisten.’’ En, oh ja: ,,Achteraf, had ik schuimbeton moeten nemen in plaats van een isolatievloer. Sneller en goedkoper’’

Uit: DvhN d.d. 1-11-2021, tekst: Erik van der Veen, foto: Peter Wassing

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW