zomer

Groenste Buurt

GB dakt1 600 x 450Vlak voordat in de tweede week van augustus een ongekende hittegolf losbarstte met ruim een week temperaturen boven 30 graden Celsius, kregen 15 garages van het zgn. Bonnenkraakterrein aan de Tuinbouwstraat een groen dak. Net op tijd om in elk geval in de garages al wat isolatie op te leveren. Maar om de hitte op te kunnen nemen moest de begroeiing nog op gang komen dus dat effect was direct na de aanleg nog niet haalbaar.

Komend vanaf de Noorderstationsstraat in het eerste deel van de Tuinbouwstraat is zo’n 15 jaar geleden het voormalige ‘Drukkerij Hoitsema-terrein’ ontwikkeld met een rij fraaie eengezinswoningen. Aangrenzend is tegelijkertijd een terrein ingericht met 40 garages, die grotendeels verkocht werden aan de omwonenden. Het terrein wordt door de eigenaren beheerd en kreeg de naam ‘Bonnenkraakterrein’ met verwijzing naar een spectaculaire overval op de drukkerij door het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij een voorraad distributiebonnen werd buitgemaakt.

GB dakt3 600 x 450Terug naar de garages. Hier sloeg de inspiratie van de Groenste Buurt toe, en op initiatief van een van de eigenaren werd een gezamenlijke offerte aangevraagd. Door de subsidieregeling van de Gemeente Groningen komt zo’n daktuin al gauw binnen financieel bereik van veel eigenaren: bijna de helft van de kosten wordt gedekt door de subsidie! In dit geval kostte de aanleg van een groen garagedak in deze collectieve offerte rond EUR 900 (min of meer) per dak maar de netto-kosten blijven dan na subsidie op zo’n EUR 450. Een aantrekkelijk bedrag, zeker als je bedenkt dat het de noodzakelijke vervanging van je dak die op enig moment opduikt, met vele jaren zal opschuiven. En dat terwijl je een wezenlijke bijdrage levert aan de temperatuur- en waterhuishouding van de omgeving.

Henk Veenstra & co (www.daktuinen.nl) kwam, zag en overwon, ondersteund door actieve garage-eigenaren. Met de 15 garages is zo’n 220 meter dak ingeplant met 8 soorten sedum en 5 soorten droogteminnende planten voor de biodiversiteit. Naar verwachting komen er binnenkort nog 4 garagedaken bij. Zoals Henk het beschrijft:

Daktuinen

. bufferen water,

. geven koeling in de zomer,

. beschermen de dakbedekking,

. verlagen de binnenstadstemperatuur,

. zijn geweldig voor bijen, vlinders en andere insecten.

En: zijn gewoon mooi!

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW