zomer

Groenste Buurt

verl g 3Zaterdag 1 februari organiseerde Groningen Woont Slim een Duurzame Huizen Route. In onze buurt konden we de totaal verbouwde schipperswoning aan de Verlengde Grachtstraat 3 bezichtigen. We werden hartelijk verwelkomd door Bob Bogers, de trotse eigenaar. Hij heeft een indrukwekkende operatie achter de rug.  

Het hele huis is gestript en opnieuw opgebouwd: op het dak onder de pannen is een laag isolerende platen gekomen. Voor de buitenwanden heeft hij binnen een extra wand gezet met een ongeveer 20 centimeter dikke isolatielaag van steenwol. De bodem is geïsoleerd met chips en tegen de vloer, aan de onderkant, weer een laag steenwol aangebracht. De ramen zijn voorzien van HR++ glas en het glas-in-lood is aan beide kanten ingepakt.

Binnenin deze warme jas heeft hij volgens de laatste technische mogelijkheden allerlei voorzieningen aangebracht. Het huis heeft beneden en boven lage temperatuurvloerverwarming. De verwarming wordt geregeld met een lucht/water warmtepomp met een vermogen van 5 kW. Er is een zogenaamd monoblock: de beide units zitten in een ruim honderd kilo wegende kast die buiten aan de muur, boven het keukenraam, hangt. Het huis is zo goed geïsoleerd dat ’s avonds om 20 uur de pomp uit kan, de temperatuur zakt dan 1 tot 3 graden, afhankelijk van de buitentemperatuur ‘s nachts. Dit maakt dat de buren geen last hebben van het - amper te horen - geluid dat de pomp produceert. Het door de pomp verwarmde water wordt gebruikt voor de vloerverwarming en daarnaast opgeslagen in een vat van 190 liter dat bij de badkamer staat voor het warme water in huis. Het gebruikte douchewater wordt weer opgevangen en verwarmt het nieuwe douchewater voor.

Ook is er een slim WTW-ventilatiesysteem dat op basis van het CO2-gehalte gereguleerd is. Ook hier wordt de meeste warmte teruggewonnen. Boven de keuken, toilet en badkamer wordt de lucht afgezogen en boven de kamer en de slaapkamer weer teruggegeven. Alle ventilatiebuizen zijn keurig achter het plafond weggewerkt. Dat kan als je het hele huis stript. Dankzij de goede isolatie, het gebruik van lage temperatuur verwarming en alle warmteterugwinvoorzieningen is het stroomverbruik laag, ongeveer twee tientjes per maand. Kosten voor gas zijn er niet meer, want tijdens het vervangen van de meters aan de Verlengde Grachtstraat is de gasaansluiting in plaats daarvan kosteloos verwijderd.

De hele operatie heeft behoorlijk wat gekost. Voor het energie gerelateerde deel van de verbouwing, dat wil zeggen het isoleren en de apparatuur, was hij met gebruikmaking van de subsidiemogelijkheden voor warmtepomp en isolatie, ongeveer 40.000 euro kwijt. Dit kon voor het grootste deel via de hypotheek gefinancierd worden.

Helaas is door de ligging het huis niet geschikt voor zonnepanelen, anders was het misschien gelukt geheel energieneutraal te worden. We proberen dit huis op te nemen in de Groene Huizen Route van dit najaar. Bob heeft zijn medewerking al toegezegd. Ook wil hij op de informatieavond in het najaar graag een presentatie geven over zijn project.

Suze van Leeuwen

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW