zomer

Groenste Buurt

npbuurtIn verband met de aanbieding woensdagavond van het eerste Wijk Energie Plan van de gemeente Groningen aan wethouder Philip Broeksma verscheen een groot artikel over de Groenste Buurt in het DvhN van donderdag 7-11. Woordvoerster Suze van Leeuwen deed een boekje open over de behaalde resultaten en de ambities van de buurt in haar gesprek met DvhN-verslaggever Frits Poelman. HIER het artikel zoals het in krant staat en hieronder de beter leesbare tekst.

Verduurzaam je buurt zelf

De Noorderplantsoenbuurt in Groningen boft er maar mee: de vrijwilligers van buurtcoöperatie Groenste Buurt, die de wijk van het gas af willen helpen.

Vijf jaar doen ze het al, zegt Suze van Leeuwen. ,,De buurtvereniging besloot in 2014 om in tien jaar energieneutraal te worden. Dat was heel ambitieus. Maar we zijn daar, met een man of tien in wisselende samenstelling, nog steeds heel druk mee bezig in de wijk.’’ Sinds drie jaar doen ze dat vanuit de buurtcoöperatie. ,,We zijn nauw verbonden met de buurtvereniging, maar regelen onze eigen financiën en hebben als coöperatie ook 16 eigen zonnepanelen: op het coöperatieve zonnepark Vierverlaten. De meeste eigenaren van dat park wonen trouwens in de Noorderplantsoenbuurt.’’

 Het bestuur van de Groenste Buurt was de afgelopen jaren volop bezig met het wijkenergieplan Noorderplantsoenbuurt Aardgasvrij, dat gisteravond werd gepresenteerd. Het is het eerste afgeronde wijkenergieplan van de 138 buurten die van het stadsbestuur aan de slag moeten om Groningen in 2035 CO2-neutraal te maken. Paddepoel en Reitdiep zijn ook bezig. Hoofdconclusie uit het plan: er staan in de buurt zo veel losse woningen van particuliere eigenaren, dat verwarming door een warmtenet er niet in zit, als daar al een geschikte duurzame bron in de buurt voor zou bestaan. ,,Voorlopig zijn er te veel belemmeringen. Voor 2035 lijkt het hybride scenario – met elektrische warmtepompen en cv-ketels op groen gas – het meest voor de hand liggend en betaalbaar te zijn,’’ aldus het plan.

In de wijk staan vijf woningtypes en heeft de gemeente te maken met zes doelgroepen die moeten meehelpen de wijk te verduurzamen: huurders, ondernemers, particuliere pandeigenaren, studenten, woningstichting Lefier (bezit 15 procent van de 2000 huizen) en Enexis die het stroomnet op peil moet houden. Volgens het plan zou het een grote stap zijn als de talrijke (vaak kleine) verenigingen van eigenaren overstappen op een gezamenlijke, duurzame verwarmingsinstallatie in plaats van de huidige individuele systemen per woning. Het zou de energiekosten sneller verlagen en de geluidsoverlast van individuele warmtepompen beperken. Probleem: er zijn niet voor iedereen genoeg financieringsopties. De gemeente probeert dat via het rijk te verbeteren en wijst ondertussen op steeds veranderende subsidiemogelijkheden.

,,In het wijkenergieplan zijn verschillende onderzoeken op elkaar gelegd’’, zegt Van Leeuwen. Buurtbewoners zaten erbovenop. ,,Het stappenplan om woningen aardgasvrij te maken, een onderzoek van gemeente en bureau Quintel: wat er gebeurt als je aan welke knoppen draait. Met Samen Energie Neutraal is gekeken wat je per woningtype moet doen om ze zo energiezuinig mogelijk te maken.’’ Behalve naar woningbouw en techniek, keken ze ook naar bewoners en sociale aspecten. Van Leeuwen: ,,Er wonen allerlei verschillende mensen in de wijk: veel studenten, early adaptorswie het nooit te snel gaat, maar ook kan-me-niks-schelentypes. Het Rotterdamse Bureau Buitengewone Zaken heeft voor elke groep een benaderingswijze bedacht om onze ideeën beter aan de man te brengen. Je moet mensen overhalen aan de slag te gaan en laten zien dat je zelf al veel kunt doen.’’

Er komt van alles op de vrijwilligers af. Vijf, onder wie Van Leeuwen, geven daadwerkelijk technische tips bij buurtbewoners thuis. Ze maken een warmtescan van huizen om te ontdekken waar de warmte verdwijnt, en geven vervolgens tips om dat te verbeteren. Een te klein clubje moet het doen, tussen hun gewone, drukke beslommeringen door. We willen de studenten en particuliere verhuurders er meer bij betrekken. Er komt van alles op ons af. In de wijk staat inmiddels een elektrische deelauto, we zijn bezig met zonnedaken, noem maar op. Door de warmtescans komen we daadwerkelijk bij buurtbewoners binnen en stimuleren we om feitelijk aan de slag te gaan. Soms doen de buren dan ook mee’’, weet Van Leeuwen. Met 68 leden (op 2000 woningen) lijkt de belangstelling niet heel groot. Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) en Van Leeuwen verwachten dat de interesse de komende jaren toeneemt. ,,Het breidt zich als een inktvlek uit, maar het gaat langzaam..’’

Ondertussen is het externe adviesbureau dat de wijkbewoners hielp, wegbezuinigd. ,,We hebben als eerste het plan klaar, en zijn misschien voorlopig ook wel de laatste wijk. Groningen heeft geen geld meer en schroeft z’n duurzame aspiraties terug. Er is nu nog een beetje geld, dat kunnen we onder meer goed gebruiken voor scholing. Als je wilt dat zoveel mogelijk mensen meedoen, moet je ook zorgen voor genoeg straatambassadeurs’’, aldus Van Leeuwen.

Frits Poelman

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW