zomer

Groenste Buurt

versteende tuinTuinen in de stad Groningen zijn gemiddeld veel minder groen dan elders in het land. Dat blijkt uit een studie. Onderzoekers van het bureau Deloitte haalden 3 miljard vierkante meter tuin van 9,3 miljoen adressen in Nederland door de computer. Hun belangrijkste conclusie is dat de Nederlandse particuliere tuin voor 36 procent uit vegetatie bestaat. Op basis van deze studie is volgens de onderzoekers te bepalen welke mogelijkheden er zijn om tuinen in gemeenten en buurten verder te vergroenen.

Uit het onderzoek blijkt dat Wassenaar de groenste tuintjes heeft: ruim 70 procent van de tuinen daar is bedekt met groen. In Amsterdam is slechts 11 procent van het tuinoppervlak met bloemen en planten bedekt.

In Noord-Nederland is Groningen het meest versteend van de grote plaatsen, samen met Emmen. Slechts 20 procent van de tuinen in de beide steden is met groen gestoffeerd. Leeuwarden doet het iets beter (22 procent), terwijl Assen keurig op het Nederlandse gemiddelde zit met 36 procent. De meest groene tuinen in Groningen liggen in het Westerkwartier. De voormalige gemeente Marum scoort hoog met 58 procent, net als Leek (51 procent) en Grootegast (53 procent). Zuidhorn (32 procent), Appingedam (26 procent) en Delfzijl (35 procent) zitten allemaal onder het landelijk gemiddelde.

Vergroening in stedelijk gebied heeft grote voordelen. Bomen en struiken zorgen voor verkoeling, betere afwatering, bio-diversiteit en CO2-vermindering.

Uit: DvhN 16-10, tekst: Gerdt van Hofslot

Dat kan en moet beter!

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW