zomer

Groenste Buurt

Organisaties van Groningse evenementen zoals Noorderzon, de KEI-week en Paradigm doen hun uiterste best om duurzamer te worden – door het gebruiken van hardcups tot het inzamelen van koffiedik.

Noorderzon

Op Noorderzon schenken de bars dit jaar dranken in herbruikbare bekers, waar bezoekers geen statiegeld voor hoeven te betalen. Woordvoerder Milou de Boer beaamt dat dit wellicht betekent dat de hardcups nu op de grond achter worden gelaten. ,,Maar we zorgen voor genoeg inleverpunten en vertrouwen erop dat het grootste deel van de bezoekers de bekers daar inlevert.’’ Bij de bars op het festival in het plantsoen worden geen plastic flesjes verkocht. De huiswijn wordt dit jaar in fusten aangeleverd. In de theetuin nipt men straks uit porseleinen kopjes. Dit alles in de hoop dat het gras van het Noorderplantsoen dit jaar niet bezaaid ligt met plastic zooi. ,,Wij gebruiken composteerbare muntjes voor de speelweide en voor de consumptiemunten voor artiesten en crew’’, zegt De Boer.

Naast de strijd tegen plastic, doet de festivalorganisatie nog meer. ,,We zamelen bijvoorbeeld ook al het koffiedik in dat we produceren’’, vertelt De Boer. ,,Dat gebruikt Harrie de Vries van Hoogeland Catering om oesterzwammen op te kweken.’’ Dit jaar zijn de artiestenbandjes biologisch afbreekbaar. ,,Die zijn bedacht, ontworpen en gemaakt door Tessa Hesseling. Alle artiesten krijgen zo’n bandje. Die kunnen ze thuis in een potje stoppen en dan groeit er een plantje uit; een bloem of een boom. Ze kunnen het bandje ook gewoon in de natuur achterlaten’’, zegt organisator Paul Grimmius. Ook tijdens het Paradigmfestival worden geen wegwerpbekers en plastic munten gebruikt. Voor één euro kopen bezoekers een hardcup en betalen kan met de pinpas. Het is niet zo dat het festival nu helemaal plasticvrij is. ,,We moeten alleen nog iets verzinnen voor de plastic waterflesjes. Daar zijn we nog mee bezig.’’

Bron: gedeeltelijk overgenomen artikel uit DvhN d.d. 7-8-2019, geschreven door Patriecia Kolthof

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW