zomer

Groenste Buurt

Truus Weinans en Greetje Bijleveld 1 600 x 283

Straatgenoten Greetje Bijleveld (rechts op de foto) en Truus Weinans (links) vonden het maar een kale bedoening in hun straat. De minst groene van de buurt. En de enige boom die er stond, is twee jaar geleden omgewaaid. En helaas niet vervangen. Dat er slechts een boom stond, is omdat er een boel hoofdleidingen onder de straat lopen. Maar waarom geen groen òp de stoep, dachten de dames. Het heeft even geduurd, maar het is ze gelukt!

In de straat wonen vooral veel studenten, er is een zonnestudio en de voormalige scholen zijn omgebouwd tot appartementen. Op de stoep stonden overal fietsen, schots en scheef. Dus behalve meer groen, moest dàt ook anders! De medewerker groenparticipatie van de gemeente, met wie ze contact hadden opgenomen, stelde voor dat Greetje en Truus een ontwerp voor hun straat maakten. Ze maakten een soort kaart waarin ze onder andere plantenbakken en fietsenstandaards met liguster-heggetjes eromheen tekenden. De straatgenoten moesten het ermee eens zijn en daarom verspreidden ze een flyer en een enquête. De respons was 90%, inclusief de studenten! Men was erg positief, op enkele opmerkingen na. Zo sneuvelde het bankje in het ontwerp. En bij twee uitritten werden de bakken een stukje verplaatst, omdat men bang was dat die het zicht op de weg zouden belemmeren. Voordat het ontwerp kon worden uitgevoerd, is het ook nog besproken met de buurtvereniging.

G en T

Het leuke was, dat vanaf het moment dat de fietsenstandaards zijn geplaatst, de studenten meteen hun fietsen erin zetten. En ze plaatsen ze niet tegen de plantenbakken. Die zijn trouwens ontworpen door Greetje zelf en door ‘Stedelijk Groen’ gemaakt van Cortenstaal, met een vorstvrije binnenlaag. Ook over de beplanting hebben ze goed nagedacht. Iedere bak werd gevuld met andere plantensoorten. Om te onderzoeken welke ze wensten - ze letten op kleur, geur, grootte en bloeiperiode - bezochten ze kwekerij “De Kleine Plantage’ in Eenrum. Afspraak is dat ze zelf de planten in de bakken verzorgen en de ligusters snoeien.

Het was de moeite waard, dat vinden ze allebei. Natuurlijk hadden ze niet verwacht dat het zoveel tijd zou kosten, maar sinds oktober (2018) is hun straat groener! Van de andere bewoners ontvingen ze veel positieve reacties. Iemand had zelfs een doos bonbons door de brievenbus gegooid, met de tekst: ‘Dames bedankt!’

Greetje en Truus zijn blij met resultaat.

Carla Veldhuis

PS: er komen nog heggetjes langs de stoeprand voor de fietsenstandaards. En ze hebben nòg een wens: de hoge, kale gevels van de hoekwoningen met verticaal groen laten begroeien…!

Plattegrond Groen en Fiets Tuinbouwdwstr 424 x 600

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW