zomer

Groenste Buurt

Tuintafel 1 aangepast 2 474 x 600Hoek Plantsoenstraat – Selwerderdwarsstraat

Al jaren rijd ik langs een paar potten met planten rond een boom, op de hoek bij mij in de buurt. Ze staan op een soort hekje rond de boom. En toen ik eens beter keek zag ik dat de potten ook op een tafeltje staan, dat er tegenaan is gezet. Pas sinds vorig jaar weet ik via-via wie het ‘tafeltuintje’ heeft gemaakt. Nou ja, zo noem ik het verhoogde groen. Ik houd van dit soort guerilla-gardening-acties! Wat mij betreft: vooral doen! Hartstikke leuk, dit soort initiatieven in onze buurt! 

Tini Snijders is ‘de verantwoordelijke’. De tafeltuin staat tegenover haar huis. Ik vraag Tini naar het hoe en waarom. Ze vertelt: “Hoewel ik de naam ‘tafeltuin’ wel een beetje te mooi vind voor deze wat rommelige verzameling potten en planten op een oude schooltafel, heb ik toch maar toegestemd om er iets over te vertellen in de buurtkrant. Ik vind het fijn om veel planten op straat te zien en wie weet stimuleert het anderen om ook een plantentafeltje (of tafeltuin) te maken.

Wanneer ik ermee begonnen ben weet ik niet meer. Een jaar of vijf geleden, schat ik. Het oorspronkelijke plan was om van het verbrede trottoir tegenover ons huis weer meer een ontmoetingsplek voor de straat te maken. Het bankje tegenover ons huis was namelijk jarenlang een hele gezellige ontmoetingsplek geweest. Op zonnige dagen ontstonden er spontane bijeenkomsten, waarbij iedereen iets lekkers te eten of drinken meenam. Met het vertrek van enkele buren met kinderen, die er vaak als eerste zaten, werd er minder gebruik gemaakt van de plek. Ik zag bij Mamamini twee van deze schooltafels en bedacht dat ik die rondom het boompje kon zetten, zodat we om de boom konden eten. De tweede tafel was echter al gauw verdwenen en het idee leek ook toch niet zo geslaagd. Toen heb ik er mijn overtollige planten uit mijn andere ‘tuinen’ maar opgezet. Ook om vanuit mijn huis wat meer tegen planten in plaats van tegen kale muren aan te kijken. En nu hoort het gewoon bij mijn plantenverzorgingsgebied. Als ik de planten voor mijn huis water geef, krijgen deze op tafel ook wat. En als ik op vakantie ben doet mijn buurvrouw het. Ik krijg vaak leuke reacties van mensen als ik er bezig ben. En soms gaan we er dan ook weer even bij zitten. Op het gele bankje.”


Carla Veldhuis

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW