zomer

Groenste Buurt

Groene tegels in de buurt, interview met bedenker Martin Borchert

IMG 0565 600 x 450Kunstenaar èn buurtgenoot Martin Borchert diende vorig jaar zijn idee ‘GrunnGras’ in tijdens de Open Raad. Zijn idee werd, samen met een paar andere, gekozen om nader te onderzoeken en mogelijk te realiseren. Nu, ongeveer een jaar later, is het zover: begin april liggen zijn groene tegels in de Adelheidstraat/Oranjebuurt. Eind februari zijn de bewoners geïnformeerd tijdens een bijeenkomst in de Huiskamer Oranjewijk (hoek Prinsesseweg en Wilhelminakade). Naar verwachting liggen de groene tegels er begin april. 

Foto: Martin Borchert

 Hoe ben je op het idee van de gedeeltelijk groene tegels gekomen?

Dat is een optelsom van zaken geweest. Het begon ermee dat ik zag dat op plekken waar de stoep weinig wordt gebruikt, toch plantjes koste wat het kost proberen te groeien. Ze blijven onvermoeid bezig de ruimte terug te veroveren die ze door bestrating hebben verloren. Verder ontdekte ik dat er wel allerlei grastegels op de markt zijn voor de straat en parkeerplaats, maar nauwelijks voor de stoep. Daarbij kwamen de berichten over de toenemende kans op hittestress, hoosbuien en de dramatische afname van het aantal insecten en vogels. Afgelopen januari heb ik meegedaan met de Nationale Vogelteldag. In drie dagen heb ik 1 vogel geteld. Een merel. Dat was shockerend! Met dit beetje extra natuur hoop ik dat vogels zich weer meer thuis gaan voelen in de stad.

Samen met een aantal mensen uit de raad heb je je idee verder mogen onderzoeken. Hebben ze je kunnen helpen?

Zonder hen was het niet gelukt. Het was een bijzonder ervaring om met twee gedreven jonge raadsleden (begin 20-ers) op stap te zijn. Ze hadden de titel van adoptieouder meegekregen van de raad. Soms voelde ik me ook een klein jongetje bij hen, ook al ben ik twee keer zo oud. We hebben samen vele deuren weten te openen. Daarmee hebben we binnen de gemeente een breed draagvlak kunnen creëren. De hete zomer heeft de waarde van mijn plan nog eens vergroot.

Worden de tegels speciaal gemaakt of worden er bestaande tegels bewerkt?

Uitgangspunt was om zo min mogelijk afval te maken. Zodoende vond ik het vanzelfsprekend om van bestaande 30 x 30 cm. betonnen stoeptegels uit te gaan. Ze worden aan de randen kleiner gemaakt. Het mooie van oude gebruikte tegels is, dat ze harder worden naarmate ze ouder zijn. Bovendien zijn ze dunner, wat het ook makkelijker maakt om ze te bewerken. Ik heb nog wel onderzocht wat het prijsverschil is met de productie van nieuwe tegels. Financieel gezien wordt dat pas interessant bij een enorme productie. Maar dan nòg vind ik het beter om bestaande tegels te gebruiken: tegenover dat financiële verschil staat veel verlies aan grondstoffen en energie voor transport en productie. Natuurlijk is het bewerken van oude tegels best arbeidsintensief. Maar het mooie is dat het nu min of meer een lokaal product is: ze worden door Groninger stratenmakers gemaakt en gelegd.

Mogelijk rijden er ook auto en/of fietsen over de tegels met planten. Welke planten kunnen daartegen?

GrunnGras wordt juist toegepast op delen van de stoep die weinig worden gebruikt. De zogenaamde tredplanten, die erin worden geplant, kunnen wel tegen een stootje. Ik kies bij voorkeur voor inheemse en natuurvriendelijke planten, zoals weegbree, kruiptijm, maagdenpalm, rode klaver, goudaardbei, madelief en stekelnoot. Maar er zijn nog veel meer geschikte soorten.

Binnenkort liggen je tegels in de Oranjewijk hoe voelt dat?

Het is wat anders dan een traditioneel kunstwerk. Een verademing om mijn kunstenaarschap ook op deze manier in te zetten. Óp naar het volgende project!

Carla Veldhuis

Aanvulling: het project is inmiddels van start gegaan. LEES DAT HIER.

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW