zomer

Groenste Buurt

Marieke WjpgIn de Noorderplantsoenbuurt gaan ze als een speer! Medio 2016 hebben bewoners zich verenigd in coöperatie Groenste Buurt Noorderplantsoen. Zij werken aan een duurzame toekomst voor deze prachtige buurt aan de noordwestkant van het stadsgroen. Op vrijdag 28 februari stond de halfjaarlijkse thema-avond voor buurtbewoners op het programma, met praktische informatie over energie besparen, opwekken en gebruiken. Harry van Ommen, voorzitter van de coöperatie, vertelt dat er sinds 2014 al 7% minder gas en 9% minder stroom wordt verbruikt. Een prachtig resultaat! En nu dóór: hoe kunnen bewoners nóg meer regie krijgen over het eigen energieverbruik en zo als buurt nóg zelfvoorzienender worden ?

Op de drukbezochte avond zaten zo’n 50 buurtbewoners in de grote zaal van Centrum De Poort in de Moesstraat. Het evenement was vooral bedoeld om handen en voeten te geven aan de duurzame ambitie van de buurt. In drie stappen werden de mogelijkheden besproken: opwekken, besparen en gebruiken. De eerste presentatie behandelde hoe zonnepanelen werken en wat er allemaal te kiezen is. Een tweede ging over het isoleren van (de constructie van) je woning. ‘Beginnen met isoleren is heel logisch’, zo vertelde de isolatie-expert, ‘want alles wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken’. Als derde vertelde Marieke Wiersma van Grunneger Power over het burgerinitiatief #050inductie. Want hoe werkt dat nou eigenlijk, koken op inductie?

Hierna ging ze verder in op het gebruiken van lokale groene stroom. Want wist je dat koken op grijze stroom nog vervuilender is dan op aardgas? Als je als bewoner van de Noorderplantsoenbuurt stroom afneemt bij Grunneger Power, via Energie VanOns, dan gaat het om groene stroom, die in Groningen wordt opgewekt. En nog mooier: daarmee steun je indirect de Groenste Buurt. Want voor elk energiecontract in de Noorderplantsoenbuurt ontvangt de Groenste Buurt 40 euro. Dat investeert zij weer lokaal in de verduurzaming van de buurt. Bijvoorbeeld door het organiseren van thema avonden, door bewoners van gratis advies te voorzien en door projecten te ontwikkelen, zoals een gezamenlijk zonnedak voor de buurt, mogelijk op het Noorderstation. Zo verdwijnt de winst van jouw energierekening niet in de zakken van een groot energiebedrijf en haar aandeelhouders, maar wordt het direct in de Noorderplantsoenbuurt geïnvesteerd. Aanwezige buurtbewoners reageerden enthousiast. Een energieklant in de zaal riep anderen op ook over te stappen: “Het was echt zo gepiept hoor! Gewoon doen”.

De Noorderplantsoenbuurt was een van de eerste Groningse buurten die uitsprak collectief te willen vergroenen. Al in 2013 verenigden de Noorderplantsoeners zich om samen aan de slag te gaan met verduurzaming. Dat leidde dus tot een heuse bewonerscoöperatie, die vanaf het begin samenwerkt met Grunneger Power. Vanaf 2017 is dat formeel: de Groenste Buurt en Grunneger Power zijn zustercoöperaties. Het doel? In 2024 de buurt energieneutraal. Aan het realiseren van dit prachtige doel blijft de Groenste Buurt de komende jaren samenwerken met Groningen Woont Slim en Grunneger Power.

Job Hoogendoorn (Grunneger Power)

Woon jij in de Noorderplantsoenbuurt (postcode 9717)? En wil jij ook groene, lokale energie in huis en daarmee direct investeren in je eigen buurt? Stap dan over naar Grunneger Power | Energie VanOns! Dat kan heel makkelijk via de website, of door langs te lopen bij de winkel aan de Oude Boteringestraat 68.

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW