zomer

Zaterdag 19 september wordt ‘Het Paleis’ geopend. Dit voormalig Scheikundig Laboratorium aan de Bloemsingel/hoek Boterdiep heeft een nieuwe bestemming gekregen na een enorme verbouwing. Ateliers voor kunstenaars, woonappartementen, gastenverblijven, creatieve bedrijven en een Brasserie zijn er gevestigd. Op de openingsdag worden er allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd van 12.00 tot 17.00 uur, waar iedereen welkom is. Open dag
Zaterdag start Het Paleis als ontmoetingsplek voor kunst en economie. Om die start te markeren gaan alle deuren van Het Paleis wijd open. De 30 ateliers en 24 starters ateliers, de 25 creatieve bedrijfsruimtes, de 10 gastenverblijven, cursus zalen, de Brasserie, een aantal van de 28 woonappartementen, werkplaatsen, alles is tussen 12:00 en 17:00 toegankelijk. Kunstenaars laten zien hoe en waar zij werken, dichters geven optredens en bekende en minder bekende Groninger bands laten het gebouw swingen.
Bezoekers kunnen kennis maken met computergestuurde machines als de 3D printer in de innovatieve werkplaats Fablab. In de gastenverblijven hebben tien Groninger vormgevers aan de hand van een bepaalde kunststroming een kamer ingericht voor culturele gasten. Ook kinderen kunnen aan van alles meedoen: van soesjes maken tot schilderen.

Opening door nieuwe burgemeester
De opening wordt verricht door de nieuwe burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel, die dan één dag in functie is. Om 12:00 geeft hij op het binnenplein samen met muzikanten een spetterend startschot voor ‘Het Paleis’.

Theater, muziek en foto’s
In het hart van Het Paleis ligt de Erlenmeyerzaal, genoemd naar de laboratoriumfles. Waar eerst generaties lang studenten leerden over scheikundige processen is nu plaats voor muziek, theater, film, lezingen en congressen. Op zaterdag 19 september is de Erlenmeyerzaal hét swingende hart van Het Paleis. Hier wordt bijvoorbeeld  opgetreden door  Meindert Talma, één van de kunstenaars uit Het Paleis. Er zijn theateracts op verschillende locaties o.a. door de Noorderlingen en er is cabaret; foto’s geven een beeld van vroeger.

Brasserie Het Paleis
Werken, praten en feestvieren op een lege maag gaat niet. Daarom opent De Cateraar de ‘Brasserie Het Paleis’. Iedereen - bezoekers, bewoners, kunstenaars, ondernemers en buurtgenoten – kan hier terecht voor een kopje koffie, een glas of een eenvoudige maaltijd. In de Brasserie vinden ook regelmatig optredens plaats.

De bouw
‘Het Paleis’ is een project van alle deelnemende kunstenaars. Zij hebben samen met woningcorporatie Nijestee het oude Scheikundig Laboratorium herontwikkeld. Daarbij was het streven een goede mix te vinden tussen het eigen karakter van het gebouw en de nieuwe creatieve bestemming. Het resultaat is, na ruim twee jaar bouwen, een voor iedereen inspirerend en uitdagend gebouw.

Meer informatie op de website: www.hetpaleisgroningen.nl

Groningen, 8 september 2009

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt