zomer

Wie vandaag 21 februari rond het middaguur nog wat slaperig Rijwielhuis Luuk Westerkamp aan de Moesstraat nietsvermoedend binnenstapte, zal zich even in een horecazaak gewaand hebben. Overal pratende mensen, nippend aan een glas champagne, een kop koffie drinkend of gebak etend. Op de balie staat een mooi bloemstuk, terwijl vazen op de vloer uitpuilen van de vele boeketten.

Het gebak is getooid met een vlaggetje met daarop het getal 40. Want zoveel jaar is het vandaag geleden, dat de toen

23-jarige Luuk zijn fietsenzaak begon aan de Moesstraat. Dat kan lezers van het DvhN en buurtbewoners en anderen, die door de straat fietsten of wandelden, niet ontgaan zijn. Buiten is de zaak versierd met slingers en ballonnen, terwijl op bijna elke daarvoor geschikte plek stickers met het getal 40 zijn geplakt. Luuk’s beide broers en zijn partner hebben buiten medeweten van hem een feestje georganiseerd en daarvoor wat mensen uitgenodigd. Een der broers ontkurkt achter de balie de ene fles champagne na de andere alsof het zijn dagelijks werk is, terwijl Luuk zelf de koffiemachine bedient en gebak presenteert. Compagnon Henk-Jan Drijvers verstrekt tussen de bedrijven door fietsinformatie aan een belangstellende. En een monteur probeert zo goed en kwaad als het kan aan een fiets te werken. Want de klanten verwachten natuurlijk wel, dat de gemaakte reparatie-afspraken worden nagekomen.

Het DvhN openbaarde, dat Luuk zelf niet van fietsen houdt en dat hij alleen maar Gazelle verkoopt, volgens hem de populairste Nederlandse fiets. Iemand die de kwaliteiten van bijvoorbeeld zijn Batavus roemt, krijgt steevast te horen: ‘Maar het wordt nooit een Gazelle!’.

Rein Rosing

 

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt