zomer

Deze update is verzonden naar bewoners van de Noorderplantsoenbuurt en andere geïnteresseerden, die hebben aangeven belangstelling te hebben voor o.a. zonnepanelen en groene daken. Als je deze informatie ook wilt ontvangen, geef dat dan even door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." gmail=" mailto:groenstebuurt=" com=" gmail=">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zetten dan je naam ook op de verzendlijst.

Beste buurtbewoners en andere geïnteresseerden,

Dinsdagavond 8 april informatiebijeenkomst in café De Bres over o.a. energiebesparing

Het Groenste Buurt-team streeft er naar het werkterrein stapsgewijs uit te breiden. Je kunt de buurt niet alleen ‘vergroenen’ door plaatsing van zonnepanelen of aanleg van groene daken, maar ook door op andere manieren energie te besparen. Een ‘warmtescan’ van de buitengevels brengt energieverlies in beeld. Wat zijn dan de isolatiemogelijkheden? En welke simpele dingen kun je doen om je energierekening omlaag te brengen? De gemeente Groningen is op dit gebied al actief, dus ligt samenwerking voor de hand. Op dinsdagavond 8 april a.s. om 19.30 uur is hierover in café De Bres een informatiebijeenkomst voor alle buurtbewoners. Tijmen Hordijk van Groningen Woont Slim (www.groningenwoontslim.nl) vertelt er meer over. Ook gaan we vanuit De Bres een tochtje door de buurt maken langs enkele panden waarop dan nét de aangeschafte zonnepanelen (zie hieronder) zijn geplaatst. Nadere aankondiging volgt! 

Zonnepanelen: het wordt Awizon! 

In de laatste update van 9 januari j.l. stond, dat er bij vier bedrijven offerte was aangevraagd voor plaatsing van 51 panelen op vijf panden in en vlakbij de Noorderplantsoenbuurt. Doordat op het laatste moment nog een zesde buurtbewoonster aan haakte, steeg het aantal panelen tot 63. Na nauwkeurige vergelijking samen met mensen van Grunneger Power (www.grunnegerpower.nl), de energiecoöperatie waarmee het Groenste Buurt-team nauw samenwerkt, is uit de drie ontvangen aanbiedingen gekozen voor Awizon (www.awizon.nl). Dit is een gespecialiseerd bedrijf met meer dan 10 jaar ervaring met zonne-energiesystemen. Donderdag 6 februari zijn de offertes ondertekend door de zes deelnemers aan de eerste ronde. Over een week of drie, vier kan worden begonnen met plaatsing van de panelen, zodat de bezitters nog optimaal van de lentezon kunnen profiteren. Lijkt je dat ook wel wat, geef dat dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." gmail=" mailto:groenstebuurt=" com=" gmail=">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en er wordt direct contact met je opgenomen voor het vervolg.

BTW terugvragen

Kopers van zonnepanelen profiteren niet alleen van gratis zonne-energie, maar krijgen nog een voordeel in de schoot geworpen. Particulieren kunnen namelijk de BTW over de aankoop en installatie van zonnepanelen zonder al te veel administratieve rompslomp terugvragen, met terugwerkende kracht tot medio 2013. In financieel opzicht scheelt dit een aardige slok op een borrel. Let op: dit is hoogstwaarschijnlijk een tijdelijke regeling!

Financiering van zonnepanelen

Het is algemeen bekend, dat het rendement van zonnepanelen hoger is dan de rente op spaarrekeningen, zeker tegenwoordig. Het is dus niet onverstandig je spaargeld in zonnepanelen te steken. Als er daarvoor niet voldoende geld beschikbaar is, hoeft dat echter geen probleem te zijn. Je kunt het benodigde geld namelijk lenen in de vorm van een zogenaamde Energiebespaarlening (bescheiden rente ca. 3,5%, in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar). En dan te bedenken, dat het rendement van zonnepanelen de 10% benadert..... Meer informatie op: www.ikinvesteerslim.nl

Tenslotte

Heb je nog leuke en zinvolle groene ideeën of weet je van initiatieven op dit gebied in de buurt, geeft dit dan door aan het Groenste Buurt-team (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." gmail=" mailto:groenstebuurt=" com=" gmail=">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Alvast bedankt.

Nog een paar interessante en nuttige sites:

www.zonatlas.nl/groningen om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

www.grunnegerpower.nl over de in de stad gevestigde energiecoöperatie Grunneger Power

http://gemeente.groningen.nl/natuur/subsidie-voor-groene-daken/ voor een filmpje over (de aanleg van) groene daken en informatie over gemeentelijke subsidie

www.daktuinen.nl over de aanleg van daktuinen

www.noorderplantsoen.nl/voorpagina/groenstebuurt voor actueel groen nieuws

Tot de volgende update!

Hartelijke groet,

het Groenste Buurt-team (Carla Veldhuis, Rein Rosing, Nynke van den Bergh en Thomas Wielema)

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt