zomer

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

plantenbakken Kerklaan 04 klVorig jaar voorjaar hebben wij, Richard Bezemer en Greetje Cnossen, het initiatief genomen om met Laurens Stiekema van de gemeente Groningen in gesprek te gaan over het veldje aan het einde van de Kerklaan, vlak voor het spoorviaduct. Wij wilden daar iets mee. Aannemer Verkley gebruikte het lange tijd als opslagterreintje voor materialen bij het vervangen van leidingen. De gemeente gaf aan dat het wel kon, maar dan moesten we eerst de buurt mobiliseren. Dat hebben we gedaan met als resultaat, dat we als buurt graag een buurttuin wilde met zitplekken, bloemen en bomen. Er werd een ontwerptekening gemaakt. Helaas bleek dat er belangrijke leidingen in de grond zaten waardoor er op het veldje niet geplant mocht worden. Dit vonden we als buurt niet leuk. De hele stad ligt immers vol met leidingen, dus hoe kun je ooit voor een groenere stad zorgen.

Bakken
Na wat mopperen, opnieuw in overleg gegaan met de gemeente. Deze gaf aan dat het wel mogelijk was om met picknicktafels en bakken te werken. Er werd een nieuwe tekening gemaakt. Samen met Laurens naar wijkwerkplek Groenhuis gegaan om de maat en vorm van de bakken te bepalen die daar gemaakt zouden worden. Intussen was er ook contact met de gemeente over de versperring die ze bij het viaduct tegen auto's gemaakt hadden in de vorm van 11 paaltjes. Wij wilden graag zien dat dit  teruggebracht werd door groen als versperring op te nemen. Dat lukte. De bakken kwamen zo te staan dat ze ook deze functie kregen en ook werd er een extra bak gemaakt om aan de overkant te plaatsen.

Passanten
plantenbakken Kerklaan 02 klDe picknicktafels zijn deze zomer geplaatst en bewezen gelijk hun dienst met de hitte. Ze worden erg veel gebruikt, niet alleen door mensen uit de wijk maar ook door de vele passanten. Half september zijn de plantenbakken geplaatst en met grond gevuld. Zondag 16 oktober zijn we met de buurt aan het inplanten geweest. Was erg gezellig. Als buurt hebben we zelf mogen aangeven welke beplanting we in de bakken wilden. We kozen voor het thema eetbaar. De bakken zijn niet volledig gevuld met planten, dus er is nog ruimte voor eigen aanplant. Ook bieden we de bakken ter adoptie aan aan mensen uit de buurt. Deze mogen dan een bak voor een jaar naar eigen smaak inplanten, maar moeten dan wel zorgen voor het onderhoud. Van de acht bakken zijn er inmiddels al zeven geadopteerd. Er is dus nog een beetje ruimte. Er gaan nog bollen geleverd worden. Tulpen voor in de bakken en krokussen en sneeuwklokjes voor in het gras.

Tekst: Richard Bezemer en Greetje Cnossen
Foto’s: Annelies Gommer

plantenbakken Kerklaan 03