zomer

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

educatieve QR route Noorderplantsoen Bij eetcafé Zondag aan de Kruissingel onthulde wethouder Carine Bloemhoff van Onderwijs vrijdagochtend een bord met een vernieuwde educatieve wandelroute in het Noorderplantsoen.Bloemhoff onthulde het bord samen met leerlingen van de nabijgelegen Nassauschool.

Met de vernieuwde educatieve wandelroute is de 30 jaar oude bomenroute gemoderniseerd. De wandelroute bestaat uit 124 paaltjes, waarop een QR- code staat vermeld. Via deze QR-codes worden basisschoolleerlingen geïnformeerd over de natuur en cultuurhistorische zaken in het Noorderplantsoen.

“Al wandelend doen kinderen natuurervaringen op en zijn er speciale opdrachten in de route verwerkt”, vertelt Bloemhoff. “Daarmee ondersteunt deze route de natuureducatie in het basisonderwijs. Het is een ontzettend leuke route die ik iedereen aanraadt om eens te doen.”  
Bij eetcafé Zondag zijn ook papieren routes af te halen voor wandelaars zonder smartphones.

Bron: OOG
Foto: Henk Tammens (gemeente Groningen)

 

Commentaar
Van een betrokken buurtbewoonster ontving ik een bericht van Harry Holstein, schrijver en inititatiefnemer van educatieve wandel- en bomenroutes en verbonden aan de gemeente Groningen. Hij schrijft:

"Eindelijk is het zo ver. Op 1 juli wordt tussen 9.30 en 11.30 uur de nieuwe bomen- (en meer) route in het Noorderplantsoen formeel voor het publiek geopend bij restaurant Zondag. Ik nodig jullie uit."

Ik toog op 1 juli om 9.30 uur richting Zondag in het plantsoen. De enigen die aanwezig waren, medewerkers van Zondag die het terras aanharkten en her en der wat groepjes basisschoolkinderen. Zij liepen met papieren in groepjes rond. Bij navraag aan een groepje: "Wij moeten van school langs de paaltjes lopen en scannen en opdrachten uitvoeren." Na een half uur ben ik weer huiswaarts gekeerd, zonder ook maar één teken van leven en aandacht te zien. Even later lees ik via OOG bovenstaand bericht. 

Wethouder Carine Bloemhoff trekt een doek van een bord waar de routes op staan, met twee leerlingen. Het gaat om basisschoolleerlingen lees ik. Toch moet me van het hart dat vrijwel niemand hiervan af wist, buurtbewoners niet, de buurtvereniging niet, geen parkcommissie Noorderplantsoen en geen media-aandacht, getuige de foto. Zeker omdat een dergelijke route niet alleen voor basisschoolleerlingen is, maar voor iedere geïnteresseerde en bezoeker van het plantsoen. Daarnaast wordt het plantsoen overspoeld met paaltjes, 124 in aantal (!), en waarbij je ook vraagtekens kunt plaatsen bij de uitvoering ervan en de plekken waar ze staan. Nog afgezien van de overdaad aan informatie die je krijgt als je de QR-codes scant en de Vimeo-filmjes te zien krijgt. Harry heeft bergen werk verzet, dat moet gezegd, maar de gemeente Groningen heeft een hele grote steek laten vallen, als het gaat om de aandacht hiervoor. 

redacteur buurtwebsite: Léon Dirrix

20220701 100316 klein20220701_095329_klein_.jpg20220701 095714 klein