zomer

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

watervleermuisOp zaterdag 28 augustus 2021 organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie de laatste vleermuisexcursie in het Noorderplantsoen. Dit ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis. Dit is speciale dubbelexcursie, waarbij wij veel extra detectoren gebruiken. Zo kan men gemakkelijk afstand houden en kan iedereen toch het geluid van de vleermuizen goed horen.

Detector
Er komen maar liefst vijf verschillende soorten vleermuizen voor in het Noorderplantsoen. Overdag zie je ze niet, maar als de schemering valt verlaten de eerste vleermuizen hun slaapplek en vliegen onder en tussen de takken van de bomen door om insecten te vangen. Als het echt donker is, verschijnen de watervleermuizen, die vlak boven het water van menig kroosvrije vijver rondjes draaien, waaronder die van het Noorderplantsoen. Met een vleermuisdetector kunnen de vleermuizen herkend worden aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken. Ook kan zo hun soort worden bepaald. Niet alle vijf soorten zijn altijd tegelijk in het park aanwezig zijn, maar er zijn zeker drie soorten te vinden.

Lang en kort
Er zijn voor deze gelegenheid tegelijktijdig twee excursies gepland, vanaf hetzelfde verzamelpunt met een gemeenschappelijke inleiding. De lange excursie gaat langs drie vijvers waarbij we bijna het hele Noorderplantsoen doorkruisen. De korte excursie is bedoeld voor kinderen met korte beentjes en hun ouders en voor ieder ander die niet zo ver wil lopen. De korte excursie blijft rondom de vijver nabij het verzamelpunt. Voor kinderen zijn er op de korte route extra veel detectors te leen.

 

 

Inschrijven
Deelname aan de excursie in het Noorderplantsoen op 28 augustus kan uitsluitend na aanmelding. Aanmelden kan tot en met maandag 25 augustus, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 050-3120741,.
Vermeld ook:
- het aantal volwassenen en kinderen
- voorkeur: korte of lange route.

Kosten voor deelname: volwassenen € 3,50; kinderen € 2,00. Contant betalen.
Start excursie: 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur.
(Vleermuizen houden niet van regen of harde wind. Bij dergelijk weer vwordt de excursie geannuleerd. Deelnemers krijgen daarover tijdig bericht).

Waar
Om 20.00 uur bij de trappen van de tweede vijver gerekend vanaf de Westersingelburg en de Wilhelminakade: de vijver met veel eenden ter hoogte van de Grote Leliestraat, waar bij Noorderzon Ingang Zuid is.
Vergeet niet  warme kleding aan te doen of mee te nemen. Een zaklampje is ook handig en leuk voor als u met kinderen deelneemt.
Zie verder http://www.nachtvandevleermuis.nl/activiteiten/groningen