lente

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

21 03 30 NK Tegelwippen Groningen Glimina ChakorOp dinsdag 30 maart is de tweede editie van het NK Tegelwippen van start gegaan. De gemeente Groningen doet dit jaar voor het eerst mee en gaat de strijd aan met de gemeente Leeuwarden. Het doel: zoveel mogelijk (tuin)tegels uit de grond ‘wippen’ en verruilen voor groen.

Ook in de rest van het land gaan gemeenten de strijd met elkaar aan. Meer dan veertig gemeenten hebben zich aangemeld. In het oog springen vooral de derby’s tussen Leeuwarden en Groningen, Amsterdam en Rotterdam, Breda en Tilburg en Utrecht en Den Haag. In al deze gemeenten vervangen inwoners een deel van hun tegels door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefomgeving voor insecten en dieren te verbeteren.

Meedoen is eenvoudig
Vanaf 30 maart kan iedere individuele inwoner van Groningen meedoen. Je hoeft je hiervoor niet vooraf aan te melden maar kunt eenvoudig de verwijderde tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl, inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand die centraal wordt bijgehouden. Heb je geen inspiratie voor de plek waar eerder tegels lagen? Bij het inleveren van je tegels bij Tuin in de Stad (Tarralaan 6, Groningen) of Twee “R” Recycling Groep (Gideonweg 10, Groningen) krijg je een zakje bloemzaadjes om je tuin mee te verfraaien.

Samen tegelwippen is leuker
Je kunt ook als groep meedoen aan deze wedstrijd. Ga aan de slag met je (sport) vereniging, buren, collega’s, dorpsbelangen etc. om je tuin, terras, of plein te ‘onttegelen’ en ontvang hiervoor planttegoed van Tuin in de Stad. Kijk voor meer informatie op groningenklimaatbestendig.nl.

Je kunt een half jaar lang meedoen aan de wedstrijd, het NK Tegelwippen loopt namelijk tot 30 september 2021.

Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water en is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen.

Bron: gemeente Groningen