zomer

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

stadsdichter renee luthOp vrijdagavond 29 januari wordt de nieuwe stadsdichter van Groningen bekendgemaakt via een livestream. Deze wordt uitgezonden vanaf 19.00 uur en is bereikbaar via www.noordwoord.nl/stadsdichtergroningen. Aan het eind van een feestelijk programma wordt de nieuwe stadsdichter gepresenteerd door wethouder Paul de Rook. Ook de huidige stadsdichter Renée Luth en de stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen zijn te gast.

In verband met de coronamaatregelen wordt de bekendmaking georganiseerd zonder publiek. Belangstellenden kunnen via een livestream vanaf 19.00 uur een feestelijk programma van ongeveer een uur volgen. In het programma presenteert vertrekkend stadsdichter Renée Luth  (zie foto) haar bundel met stadsgedichten en vertelt stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen over zijn ervaringen.

In december 2020 konden kandidaten voor het stadsdichterschap zich aanmelden. Uit acht kandidaten heeft een driehoofdige jury een winnaar gekozen en voorgedragen bij het college van burgemeester en wethouders. Kandidaten moesten onder andere een aantal gedichten inleveren en hun plannen voor het tweejarige stadsdichterschap presenteren.

De stadsdichter brengt poëzie onder de aandacht van de inwoners van Groningen. Hij of zij schrijft over gebeurtenissen in de gemeente Groningen, moet een activiteitenplan maken en treedt op bij belangrijke gebeurtenissen in de gemeente Groningen. De stadsdichter moet natuurlijk wonen in de gemeente Groningen en moet een ervaren dichter zijn. Het stadsdichterschap is voor twee jaar.