lente

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

egel in tuin herfstHet ‘bladseizoen’ is weer begonnen. Medewerkers van de wijkposten zijn tot aan de kerst weer druk bezig met het opruimen van gevallen bladeren. Een jaarlijks terugkerend ritueel. Want als we de bladeren laten liggen, dan levert dat gladheid op, met alle gevolgen van dien.

In Haren ligt het meeste blad, weet Meilof Feiken. Hij is teamleider bij ‘team Groen’ van de afdeling Stadsbeheer. “We zijn op dit moment bezig in Haren en Zuid. In Haren zijn we al snel een hele week bezig. Het minste blad ligt in Centrum en Oude Wijken, daar staan de minste bomen.” Bladruimen is een klus die moet gebeuren, want: “Veel bladeren verteren niet. De weg wordt glad, het fietspad wordt glad. Dan ga je onderuit. Blad kun je niet laten liggen.”  

We brengen de bladeren naar een composteerder die er nieuwe voedingsstoffen voor de bodem van maakt.” Gemiddeld doet zijn team twee opruimrondes per seizoen. “Het ligt er ook aan hoe warm of droog het is geweest.”

Kunnen bewoners helpen? Meilof: “Ze helpen ons het meest als ze hun éigen blad opruimen. Inwoners gooien soms ook hun eigen bladeren op bulten langs de weg. Hebben wij net het blad uit de openbare ruimte weggehaald, komen er weer bulten bij. Dat geeft ons extra werk. Wij zien dus het liefst dat ze hun eigen blad verwerken tot compost. Of dat ze bulten maken in hun tuin. Dat is goed voor de overwintering van egels.”

Bron: gemeente Groningen