zomer

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

Sustainable cars without emissionVan vrijdag 9 tot en met zondag 11 oktober viert Noord-Nederland een weekend lang feest zonder een druppel benzine of diesel. Doel is 1 miljoen fossielvrije, of niet-gereden kilometers, te realiseren tijdens het Fossielvrij Weekend. Het inspirerende weekend is voor en door alle noorderlingen, maar welk doel heeft de organisatie nu precies voor ogen? Iedereen weet dat auto’s, bussen, schepen en vliegtuigen brandstof of elektriciteit nodig hebben. Veel van deze voertuigen gebruiken fossiele brandstoffen zoals diesel en benzine. Daaraan zit een groot nadeel: bij de verbranding komt veel koolstofdioxide of CO2 vrij. 

Tijdens het Fossielvrij Weekend organiseren partners en koplopers in heel Noord-Nederland een groot aantal micro-events. Op de startdag staat in de afzonderlijke provincies het thema onderwijs centraal, op zaterdag volgen er verschillende kleine duurzaamheidsevenementen. Zondag volgt een gezamenlijk event van de drie Noordelijke provincies. De Movefit App – een app voor welzijn en duurzaamheid – registreert tijdens het weekend hoeveel iedereen fossielvrij voortbeweegt en houdt dat ook per bedrijf of organisatie bij. Een fantastische kans voor bedrijven, instellingen en verenigingen om eigen doelen te stellen, resultaten te meten en hun deelnemers te inspireren, motiveren en belonen.

Het duurzame evenement is een samenwerking tussen Stichting Fossielvrije Weken en partners zoals Werk Slim, Reis Slim, Groningen Bereikbaar, de Noordelijke provincies en gemeenten, NDC Mediagroep, onderwijs- en zorginstellingen, OV-bedrijven, dorps- en energiecoöperaties en noordelijke bedrijven. Klimaatverandering vormt één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Juist daarom is het tijd om nu in actie te komen! Het Fossielvrij Weekend in oktober geldt als opmaat naar twee Fossielvrije Weken in de zomer van 2021. Neem voor deelname en meer informatie een kijkje op www.fossielvrijeweken.nl.

Bron: Groninger Gezinsbode