zomer

geveltuinen 

Wie heeft de natuurvriendelijkste en mooiste geveltuin?
We blazen weer leven in een competitie die we jaren geleden ook in onze buurt organiseerden: die van de ‘De Vergulde Tuinschep’. Een jury van bewoners wandelde door de buurt om de geveltuinen te beoordelen en de allermooiste te kiezen. Nu gaat het behalve mooi vooral ook om de natuurvriendelijkste geveltuin: een voedselbron en schuilplaats voor insecten en vogels.

Veel geveltuinen
Onze buurt telt onderhand al veel bewoners die zo’n minituintje voor hun huis zijn begonnen. Paar tegels eruit, aarde en planten erin, af en toe bewateren en… klaar is je voortuin! Zoals al vaker in de buurtkrant geschreven, helpt de gemeente je graag met de aanleg van een geveltuin. Ze halen een paar tegels uit de stoep en leggen er een strak randje omheen. Zelf hoef je dan alleen nog maar voor de (in)vulling te zorgen. That’s all!

De Groenste Buurt
Volgens ons is een buurt met veel bomen, struiken, plantenbakken, bloeiende boomspiegels en geveltuinen heel erg fijn om in te wonen. Waar de stadsnatuur –vogels en insecten als bijen en vlinders- zich ook prettig voelt. Om jullie (aanstaande) tuintjes juist met planten die vriendelijk voor deze beestjes in te richten, organiseren we deze competitie.

Natuurvriendelijke geveltuinplanten?
Bijna alle bloeiende planten trekken insecten, maar de ene wel veel meer dan de andere. Welke planten het meest geschikt zijn vind je vrij makkelijk via internet. De Milieufederatie Groningen stelde bijvoorbeeld een bij-vriendelijke plantenkalender samen. Je vindt ‘m op de website van NMF Groningen. Op www.avvn.nl lees je ook meer over insectvriendelijke planten en natuurlijk tuinieren.

Jury
Eind mei gaat een jury de geveltuinen bekijken en beoordelen op hun natuurvriendelijk inrichting en uitstraling. Leden van de jury zijn buurtbewoners Martina Hop (initiatiefneemster bloeiende boomspiegels Tuinbouwstraat), Ineke Koster (een van de organisatoren van voorgaande edities van De Vergulde Tuinschep) en Gerda Poel (heeft ieder seizoen van het jaar weer een prachtig verzorgde geveltuin). Dit bewonersteam wordt versterkt door Laurens Stiekema (groenparticipatie, gemeente Groningen) en Rixt Langeveld (De Korenbloem: tuinadvies, ontwerp & onderhoud).

Doe je mee?
Alles wat je hoeft te doen is een foto van je geveltuin en deze voor 25 mei o.v.v. je naam en adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen .Alle foto’s worden geplaatst op www.noorderplantsoen.nl op de pagina ‘De Vergulde Tuinschep’. Als bewoner zonder geveltuin kan je ook foto’s van favoriete geveltuinen van anderen buurtbewoners insturen. Ook wanneer je de eigenaar niet kent. Vermeld in ieder geval altijd het adres.

De Vergulde Tuinschep
Eind mei beoordeelt de jury de geveltuinen. De buurtbewoner en eigenaar van de natuurvriendelijkste en mooiste geveltuin ontvangt de trofee. Wie dat is en hoe die tuin eruit ziet leest u op www.noorderplantsoen.nl En een interview met de winnaar leest u in het zomernummer van de buurtkrant.

M.v.g.,
het Groenste Buurt-team.

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt

Geveltuinen

geveltuinen

Aan tafel bij je buren

aantafelbijjeburen